Предстоятелі УГКЦ та ПЦУ Святослав і Епіфаній міркують над реформою церковного календаря, фото

07:25, 25.12.2022
Предстоятелі УГКЦ та ПЦУ Святослав і Епіфаній міркують над реформою церковного календаря, фото

Предстоятелі УГКЦ та ПЦУ Святослав і Епіфаній під час зустрічі напередодні Різдва. (Фото ПЦУ)

Глава Української греко-католицької церкви Святослав і Предстоятель Православної церкви України Епіфаній вирішили створити спільну робочу групу щодо реформи церковного календаря.

 

До такого рішення очільники церков прийшли під час особистої зустрічі у резиденції Епіфанія - Митрополичому домі, що на території Михайлівського Золотоверхого монастиря.

 

Як інформує Україна молода, про цю зустріч, яка відбулася 24 грудня, повідомляють сайти УГКЦ та ПЦУ.

 

«Блаженнійший Святослав передав для ознайомлення листа з викладом міркувань ієрархів УГКЦ щодо календарного питання, яке є актуальним для українського суспільства», - йдеться у повідомленні ПЦУ.

 

Під час розмови її учасники торкнулися широкого кола питань. Серед іншого йшлося про подальшу співпрацю в рамках Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій та у двосторонньому форматі, державно-церковні та міжконфесійні відносини.

 

 

«Особливу увагу предстоятелі Церков звернули на узгодження позицій щодо реформи церковного календаря, яке щораз то гостріше постає перед Різдвяними та Пасхальними святами. Після обговорення було запропоновано створити спільну робочу групу, яка має всебічно вивчити це питання.

 

Ця робоча група мала б випрацювати конкретні пропозиції для Предстоятелів та Синодів обох Церков в контексті приготування до відзначення 1700-річчя Першого Вселенського Собору, що відбувся в Нікеї у 325 році. На цьому Соборі було визначено календарні принципи церковного життя», - інформують в УГКЦ.

 

Підсумовуючи прожитий рік, сторони обговорили ще й триваючу російську агресію проти нашої держави, перспективи розвитку України в післявоєнний час та низку інших актуальних питань.

 

 

Також зазначається, що Митрополит Київський і всієї України Епіфаній подякував Главі УГКЦ за візит і конструктивну розмову, підкресливши важливість таких обмінів думками та пропозиціями.

 

На звершення зустрічі Предстоятелі обмінялися різдвяними вітаннями та подарунками.

 

 

У спілкуванні також взяли участь архиєпископ Євстратій, заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків, та митрофорний протоієрей Олекса Петрів, керівник Департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ в Україні.

 

Нагадаємо, що у додатку "Дія" запустили нове опитування, де українці можуть проголосувати за дату святкування Різдва – 25 грудня чи 7 січня.

 

Раніше у Православній церкві України дозволили святкувати Різдво 25 грудня.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський привітав українців зі святом Різдва «у не простих обставинах» через жахіття війни.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдвяні свята. Додаткових вихідних не буде.