Аби не дратувати росію: США не надали ЗСУ сучасні безпілотники

10:48, 10.11.2022
Аби не дратувати росію: США не надали ЗСУ сучасні безпілотники

США не передадуть Україні ударні безпілотники, оскільки бояться надмірної ескалації (Фото з відкритих джерел)

Адміністрація Байдена відхилила запит Києва та прохання двопартійної групи членів Конгресу про надання сучасних безпілотників Gray Eagle MQ-1C. Це рішення позбавляє Україну сучасного озброєння, про яке просили протягом багатьох місяців. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє WSJ.

 

Пентагон побоюється, що надання безпілотників “може призвести до ескалації конфлікту і дати сигнал Москві, що США надають зброю, яка може бути націлена на російські позиції, кажуть американські чиновники та інші люди, знайомі з рішенням. 

 

Американські чиновники часом також висловлювали занепокоєння, що технології на борту безпілотника можуть бути викрадені на полі бою. Але страхи, що бортові фотокамери на цій платформі можуть бути викрадені, якщо літак буде збитий, не були центральним аспектом цього рішення, сказали офіційні особи. 

 

Представник компанії General Atomics, яка виробляє Gray Eagle”, підтвердив, що компанія була поінформована про таке рішення, але відмовився коментувати деталі. Представники Пентагону не змогли надати офіційних коментарів.

 

Члени Конгресу від обох партій підштовхували адміністрацію до того, щоб надати Україні середньовисотні, бойові безпілотники, які можуть перебувати в польоті більше 24 годин. 

 

У вересневому листі 17 законодавців закликали адміністрацію США прискорити процес розгляду питання про надання Україні “Grey Eagles”, що стало приводом для проведення брифінгу на Капітолійському пагорбі з приводу цього рішення, повідомили чиновники Конгресу, знайомі з брифінгом.  

 

«Хоча ретельна оцінка та мінімізація ризиків є важливими, вони не повинні досягатися за рахунок життів українців»,– написала двопартійна група законодавців у своєму вересневому листі. 

 

Це рішення було прийнято після того, як Росія оголосила про виведення своїх військ у середу з південного міста Херсон та прилеглих районів, що може стати одним з найбільших відступів з часу її лютневого вторгнення. Українські офіційні особи попередили, що Росія може блефувати і що в Херсоні залишається значна кількість військ. 

 

Відмова надати Україні озброєні безпілотники ускладнює для її солдатів захист цивільного населення та інфраструктури, які Росія атакувала протягом всієї війни, кажуть правозахисники. 

 

«Українці показали, що вони здатні і відповідально розпоряджаються військовою допомогою, яку ми, Сполучені Штати, надаємо їм»,– сказав Микола Мурський, директор зі зв’язків з урядом американської групи допомоги “Разом для України”. 

 

«Це означає, що українським солдатам доводиться ризикувати своїм життям, щоб знищити артилерійські позиції, які обстрілюють українські міста та села».

 

Як повідомляла УМ, кількома днями раніше Пентагон оголосив про виділення нового пакету військової допомоги для України на суму у 275 млн доларів. Відомо, що США поставлять боєприпаси для систем HIMARS, високоточні артилерійські снаряди, дистанційні системи мінування, броньовані машини HMMWV та патрони для стрілецької зброї, а також засоби військового супутникового зв’язку, не пов’язані зі Starlink.