Мобілізація в Україні: які спеціальності потрібні ЗСУ

16:34, 30.10.2022
Мобілізація в Україні: які спеціальності потрібні ЗСУ

Наразі потреби у мобілізації всіх військовозобов'язаних українців неммає

Начальник управління штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України Роман Горбач заявив, що попри те, що володимир путін оголосив 21 вересня про часткову мобілізацію в Росії, українських вояків на фронті вистачає.  Тож посиленої мобілізації в Україні поки що не передбачається.

 

Ба більше, військові можуть взяти невелику відпустку, проте їх не звільняють до закінчення воєнного стану

 

Як інформує Україна молода, про це пише видання Liga.net.

 

За словами Романа Горбача, неможливо наперед передбачити графік призову, оскільки це залежить від поточної ситуації на фронті. Наразі потреби у мобілізації всіх військовозобов'язаних українців немає. Найближчим часом цього не передбачається.

 

Звісно, в теорії можливо все, але триває тенденція не збільшувати категорії людей, які підлягають призову, а навпаки – ущільнювати їх. У центрах комплектування досі вистачає добровольців, хоч і не в такій кількості, як на початку війни. Багатьом відмовляють через стан здоров'я, молодість або інші причини, визначені законодавством.

 

Тобто людей вистачає, необхідності у призові немає. Всі графіки, за словами Романа Горбача, вже складаються з урахуванням мобілізації в Росії, а завдання виконуються згідно плану.

 

Оскільки дефіцит військовослужбовців відсутній, то мобілізують лише людей, найбільш підготовлених до військової служби. Тобто тих, хто служив раніше. 

 

Частини укомплектовані спеціалістами, нестачі ресурсів не спостерігається. Більше того, комплектація та підготовка фахівців проводиться постійно: людей не відправляють на фронт без знань і навичок.

 

У навчальних центрах первинної підготовки військових тримають щонайменше місяць. Там готують як прості спеціальності, так і висококваліфіковані. Термін перебування залежить від складності набутої спеціалізації: наприклад, щоб стати оператором дронів, потрібно навчатися кілька місяців, а стрілків готують максимум чотири тижні.

 

Під час воєнного стану не можуть бути звільнені від служби мобілізовані громадяни, це не передбачено українським законодавством. Проте періодично відбуваються ротації, коли службовців відпускають на невеликий відпочинок додому. В основному термін перебування у відпустці складає десять днів без урахування часу на дорогу.

 

Кількість людей, яких одночасно відпускають додому, вираховується з чисельності військової частини. Пропорції наступні: дві третини зобов'язані залишитися на місці, одна третина може поїхати на відпочинок. Наскільки часто дозволяють взяти відпустку, залежить від важкості напряму, на якому перебуває військова частина.

 

Зрозуміло, що одночасно всіх звільнити від служби не можуть. Проблема в тому, що в перші дні війни мобілізували дуже багато людей, тепер їх почергово відправляють на заслужений відпочинок.

 

Як повідомляла УМ, секретар  Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов заявив, що близько мільйона українців нині отримують бойовий і військовий досвід, а Україна «ударними темпами» переозброюється за стандартами НАТО.