Путін і Байден могли б поговорити про гарантії безпеки Росії – заява кремля

11:24, 30.10.2022
Путін і Байден могли б поговорити про гарантії безпеки Росії – заява кремля

путін дуже переживає за безпеку й вимагає гарантій. (Фото: автор колажу Нугзар Метревелі.)

Платформою для переговорів Володимира Путіна з президентом США Джо Байденом могло б стати бажання Штатів дослухатися до "стурбованості Росії" щодо гарантій безпеки заявив прессекретар президента росії дмитро пєсков.

 

Як інформує УМ, про це 30 жовтня повідомили російські пропагандистські видання "РИА Новости" і РБК у Телеграм з посиланням на заяву Пєскова в передачі "Москва. Кремль. Путін".

 

«Бажання Сполучених Штатів дослухатися до наших занепокоєнь, тобто фактично бажання Сполучених Штатів повернутися до стану на грудень-січень і поставити собі питання: те, що пропонують росіяни, можливо, не все нас влаштовує, але, можливо, варто сісти за стіл переговорів. Я маю на увазі проєкти документів, які були передані і в Брюссель, і у Вашингтон, - сказав, зокрема, пєсков.

 

27 жовтня на пленарній сесії міжнародного дискусійного клубу "Валдай" у Москві президент Росії Володимир Путін, який напав на Україну і порушив світовий порядок, заявив, що рано чи пізно Заходу доведеться починати "рівноправну розмову".

 

Нагадаємо, що Міністерство закордонних справ росії 17 грудня 2021 року опублікувало проєкт договору про так звані "гарантії безпеки", які Володимир Путін вимагав від НАТО, і які Москва передала Вашингтону.

 

В одному з пунктів росія пропонувала країнам НАТО взяти на себе зобов'язання, що "виключають подальше розширення НАТО, у тому числі приєднання України, а також інших держав". Крім того, Росія пропонувала відмовитись "від ведення будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії".

 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг на це відповів, що Альянс розглядає можливість діалогу з рф щодо цього питання, але будь-який діалог має включати занепокоєння Альянсу та позицію України.

 

У росії ж заявили, що хочуть обговорювати "гарантії безпеки" лише зі США.

 

24 лютого росія напала на Україну, виправдовуючи своє вторгнення загрозою РФ з боку України і НАТО.

 

Як повідомляла УМ, путінський покер з бомбою: рф лякала ядерним ударом Німеччину.