Пам'ятник Катерині ІІ в Одесі вчергове облили фарбою

09:42, 14.09.2022
Пам'ятник Катерині ІІ в Одесі вчергове облили фарбою

Активісти не дадуть спокою одеській владі допоки пам'ятник україноненависниці Катерині ІІ не буде знесено.

В Одесі втретє за чотири дні пам'ятник Катерині ІІ облили червоною фарбою.

 

Про це інформує Україна молода.

 

Двоє дівчат облили червоною фарбою напис на постаменті «Императрице Екатерине ІІ».

 

«Єкатєріна ненавиділа українців так само, як Путін. Єдине місце, де ще стоїть пам'ятник Катерині в Україні, це в окупованому Севастополі. І це багато про що говорить», - прокоментувала одна з дівчат.

 

Нагадаємо, що 12 вересня пам'ятник облив червоною фарбою активіст ГО «Автомайдан» Артак Григорян. За його словами, зробив це, аби привернути увагу до проблеми зволікання міською владою знесення пам’ятника.

 

У ГО «Автомайдан» уточнили, що поліцейські кваліфікували дії активіста за ознаками ст. 152 КУпАП, що передбачає адмінвідповідальність за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою.

 

10 вересня в Одесі невідомі розписали пам'ятник Катерині ІІ, прирівнявши її до путіна. У соцмережах з'явилися заклики до одеситів приходити й «демонтувати» пам'ятник найближчим часом.

 

Одеська обласна військова адміністрація вважає, що міська рада Одеси має невідкладно вирішити, згідно з чинним законодавством, питання про демонтаж і передачу до музею пам’ятника російській імператриці Катерині II.

 

Однак у мерії Одеси вирішили обговорити долю пам'ятника «Засновникам Одеси», ключовою фігурою якого є російська імператриця Катерина II, з громадськістю: спочатку провести інтернет-конференцію 19 вересня, а потім – електронне опитування одеситів.

 

Разом з тим Президент Володимир Зеленський 1 серпня відреагував на петицію щодо знесення пам'ятника Катерині II в Одесі та запропонував Одеській міськраді розглянути це питання відповідно до компетенції. При цьому глава держави наголосив на важливості захисту національних інтересів та очищення громадського простору від об'єктів та пам'ятників, що стосуються російської імперської та радянської спадщини, «яка закріплює в Україні російські пропагандистські антиукраїнські наративи».

 

На сайті Президента України 12 серпня зареєстрована петиція, в якій звернута увага на дії міського голови Одеси Геннадія Труханова. За добу після розміщення петиція зібрала майже третину підписів – 10 тисяч 110 голосів з 25000 необхідних.

 

Як повідомляла УМ, пам'ятник Катерині ІІ в Одесі: чиновник Мещеряков зробив скандальну заяву.