Диригентка Оксана Линів може втратити звання Почесної амбасадорки Львова

13:44, 02.09.2022
Диригентка Оксана Линів може втратити звання Почесної амбасадорки Львова

Диригентка Оксана Линів продовжує співпрацю з російськими виконавцями та виконання творів російських авторів. (facebook.com/oksana.lyniv)

Українську диригентку Оксану Линів пропонують позбавити звання Почесної амбасадорки Львова. Відповідну петицію створили у місті Лева.
 
Причиною послугувала її співпраця з російськими виконавцями й виконання творів російських авторів у той час, коли в Україні триває повномасштабна війна з РФ.
 
Як інформує Україна молода, відповідне звернення опублікував львів'янин Олександр Сирцов в Єдиній системі електронних петицій.
 
Автор петиції вважає, що Оксана Линів виявилася «вкрай нерозбірливою», коли почала співпрацювати із громадянами країни-агресорки. 
 
«Виступаючи з патріотичними гаслами, Оксана Линів виявилася вкрай нерозбірливою у своїй музичній співпраці, наслідком чого є постійні скандали щодо її співпраці з російськими виконавцями та виконанням творів російських авторів під приводом "музика вище цього і вона не належить одній державі".
 
Зокрема, як вона сама повідомила на своїй ФБ, спільним DVD із записом опери Вагнера "Летючий голландець" із заслуженим «дєятелем іскуств РФ Дмітрієм Черняковим»»– йдеться у тексті звернення.
 
Крім того, 7-9 квітня 2022 року Оксана Линів, будучи музичною директоркою Комунального театру Болоньї, здійснила постановку опери Чайковського "Іоланта".
 
За її задумом, у постановці мали б взяти участь українські та російські виконавці.
 
Проте навіть коли РФ напала на Україну, Линів не скасувала концерт за участі росіян. Це викликало шквал обурення з боку українських мисткинь, після чого вони почали бойкотувати концерти диригентки.
 
 
У відповідь на критику Оксана Линів тоді заявила, що спеціально залишила у своїх програмах твори російських композиторів, творчість яких має тісний зв‘язок з Україною.
 
Петиція за позбавлення української диригентки звання Почесної амбасадорки Львова станом на 2 вересня набрала 23 голоси із 500 необхідних. До кінця збору підписів залишилося ще 58 днів.
 
«Така позиція співпраці з музикантами, що представляють країну-агресора є несумісною з пропагандою української культури та перекреслюють всі здобутки Оксани Линів у цій царині. Тому вимагаємо від міського голови Львова позбавити Оксану Линів звання Почесної амбасадорки міста Львова»,– підсумовує автор звернення. 
 
Як повідомляла "УМ", ще у квітні культурна та освітня спільнота постала проти Оксани Линів та Кирила Карабиця через культурний колабораціонізм у період повномасштабної війни росії в Україні.
 
Адже ці митці продовжували виступати на закордонних сценах поряд із російськими артистами або виконували твори російських класиків.