Лачинський коридор перейшов під контроль Азербайджану

14:45, 26.08.2022
Лачинський коридор перейшов під контроль Азербайджану

Лачинський коридор більше не контролює ні Вірменія, ні росія. (Фото з відкритих джерел)

Війська Азербайджану фактично встановили контроль над Лачинським коридором – єдиним наземним маршрутом, який поєднує Вірменію з невизнаною Нагірно-Карабаською республікою.

 

Як інформує Україна молода, про це написав президент Азербайджану Ільхам Алієв у Twitter  в п’ятницю.

 

За його даними, азербайджанські військові зайшли в місто Лачин, яке з 1992 року внаслідок війни в так званому Нагірному Карабаху перебувало на підконтрольній Вірменії території.

 

"Сьогодні, 26 серпня, ми, азербайджанці, повернулися в місто Лачин. Азербайджанська армія розмістилася в Лачині. Села Забух і Сус були взяті під контроль. Вітаю всіх людей Лачина і Азербайджану з цією подією", – йдеться в дописі Алієва.

 

Раніше стало відомо, що російські військові передали Азербайджану контроль над населеними пунктами Лачин, Забух і Сус, фактично віддавши Баку контроль над Лачинським коридором.

 

Як відомо, Лачинський коридор – це єдиний наземний шлях, що з'єднує Вірменію з адміністративним центром невизнаної Нагірно-Карабаської республіки Степанакертом (Ханкенді). При цьому в самому Лачині з коридором перебували російські військові.

 

Як повідомляла «УМ», відповідно до угоди, укладеної між Вірменією та Азербайджаном після війни в Нагірному Карабаху у 2020 році, обидві країни мали побудувати дороги в обхід Лачинського коридору протягом трьох років.

 

Азербайджан уже здав свій маршрут в експлуатацію і, як наслідок, вимагав від Вірменії зробити те саме, а від росії – вплинути на Єреван і вивести своїх "миротворців". Зрештою це спричинилося до ескалації в серпні, коли азербайджанські війська закріпили свої позиції.

 

Відхід так званих російських миротворців з Лачинського коридору в Єревані сприйняли як слабкість і навіть зраду Москви.

 

Це також вказує на геополітичну слабкість Кремля внаслідок військових невдач в Україні.