Зеленський закликав Столтенберга надати більше важкої зброї країн-членів НАТО

18:17, 02.08.2022
Зеленський закликав Столтенберга надати більше важкої зброї  країн-членів НАТО

Зеленський попросив Столтенберга прискорити надання важкого озброєння

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, у ході якої порушили питання надання Україні більшої кількості важкої зброї для переходу до контрнаступу.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомили на сайті пресслужби глави держави. 
 
Генеральний секретар Альянсу висловив співчуття у зв’язку з убивством Росією українських військовополонених в Оленівці.
 
Президент України окремо поінформував Єнса Столтенберга про ситуацію на полі бою та необхідність швидшого отримання Україною більшої кількості важкої зброї від країн – членів НАТО для успішного відбиття російських атак та переходу до подальшого контрнаступу. 
 
Крім того, Володимир Зеленський наголосив на важливості одержання нашою державою від Альянсу в максимально стислі терміни нелетальної військової допомоги в межах комплексного пакету, який був затверджений на Мадридському саміті НАТО. 
 
Він зробив акцент на важливості забезпечення повного фінансування вказаної допомоги.
 
Президент окремо обговорив з Генеральним секретарем Альянсу стан опрацювання запитів України до НАТО стосовно допомоги для проведення гуманітарного розмінування й висловив сподівання на прискорення постачання необхідного обладнання.
Єнс Столтенберг привітав угоду щодо розблокування експорту українського зерна через чорноморські порти та відправлення з Одеси першого судна зі збіжжям.
 
«Для союзників по НАТО дуже важливо надавати Україні навіть більше допомоги та навіть швидше. Ми також обговорили перше постачання (українського) зерна від початку російського вторгнення та необхідність повного виконання угоди за участю ООН та нашого союзника Туреччини»,– написав генсек у Twitter.
 
Глава української держави запросив Генерального секретаря НАТО взяти участь в онлайн-саміті Кримської платформи 23 серпня поточного року.  
 
Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що РФ свідомо загострила продовольчу та енергетичну кризу, від якої страждають мільярди людей у всьому світі.  Члени НАТО тісно співпрацюють, щоб підтримати міжнародні зусилля щодо сприяння експорту пшениці з України та подолання глобальної кризи голоду.
 
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав країни згуртуватися у наданні підтримки Україні. Він заявив, що союзники мають допомагати українцям не тільки через моральний аспект, а ще й через власні інтереси безпеки.
 
Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський провів півторагодинну телефону розмову із президентом Франції Еммануелем Макроном, у ході якої обговорили питання постачання зброї, вивезення зерна і злочини рф.