Зернова угода: до Одеси прибули посли G7

13:02, 29.07.2022
Зернова угода: до Одеси прибули посли G7

Посли країн Великої сімки( США, Канада, Німеччина, Франція, Великобританія, Італія та Японія) в Одесі

Посли Великої сімки прибули до Одеси і наголосили на важливості зернової угоди, що була підписана між Україною, Туреччиною і генсеком ООН 22 липня. 
 
Як інформує Україна молода, про це 29 липня у Twitter повідомила амбасадорка Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс. 
 
«Я з колегами – послами G7 і Туреччини зараз в Одесі, щоб засвідчити важливість угоди для відновлення експорту українського продовольства, укладеної за посередництва ООН. Росія має поважати цю угоду»,– написала Сіммонс, опублікувавши спільне фото.

Як повідомляла УМ, угода про відновлення експорту зерна була підписана між Україною, Туреччиною і генсеком ООН минулої пʼятниці, 22 липня. Дзеркальну угоду з турецькою стороною і Антоніу Гутеррешем підписала Росія. Їй, відповідно до договору, дозволено вивозити свої добрива. 
 
Розблокованими мають бути три українські порти: Одеський, Південний і Чорноморський. Контроль за портами повністю залишається за українською стороною. Жодних інших кораблів, окрім призначених для експорту зерна і повʼязаних із ним харчових продуктів, у цих портах не буде. 
 
Через день після укладання угоди росіяни обстріляли Одеський порт. А 28 липня Радбез ООН не зміг узгодити проєкту заяви щодо зернової угоди через позицію РФ – їй не сподобалось засудження атаки на порт.
 
Слід зазначити, що Україна вивозитиме зерно, навіть попри атаки ракет на порти.