Країни НАТО офіційно визнали рф прямою загрозою для своєї безпеки

17:07, 29.06.2022
Країни НАТО офіційно визнали рф прямою загрозою для своєї безпеки

Лідери НАТО визнали росію ворогом номер один. Україна отримає більше військової допомоги (nato.int)

Країни НАТО змінили статус Росії у відносинах з Альянсом та визначили іі як найбільшу та пряму загрозу для безпеки та стабільності в усьому євроатлантичному регіоні.
 
Як повідомляє УМ, про це йдеться у новій стратегії НАТО, концепція  якої була ухвалена на саміті лідерів НАТО 29 червня і визначає стратегію НАТО на наступне десятиріччя. (Документ укладено до 2030 року).
 
«Російська Федерація є найбільш серйозною і безпосередньою загрозою безпеці союзників, а також миру та стабільності в євроатлантичному регіоні»,- йдеться у тексті.
 
Водночас, Альянс підкреслює, що не прагне конфронтації з РФ та не становить для Росії загрози. 
 
Концепція не уточнює, чи вважає Альянс Росію своїм ворогом чи противником, але готовий до агресії з її боку. 
 
«Ніхто не повинен сумніватися в нашій силі та рішучості захищати кожен дюйм території союзників, захистити суверенітет і територіальну цілісність союзників та подолати будь-якого агресора»,- йдеться у документі.
 
Нинішнє рішення відображає різку зміну із ситуацією з безпекою в Європі через війну в Україні, оскільки в попередній концепції, ухваленій в 2010 році, НАТО визначав Росію своїм стратегічним партнером, але цього разу це формулювання скасували. Тепер Росія – це загроза не лише для України, а відтепер і для країн Північноатлантичного Альянсу, оскільки рф прагне встановити сфери впливу та прямого контролю за допомогою примусу, підривної діяльності та анексії. 
 
«Вона використовує звичайні, кібер- та гібридні засоби проти нас та наших партнерів. Її агресивна військова позиція та риторика, а також доведена готовність застосувати силу для досягнення своїх політичних цілей підривають заснований на правилах міжнародний порядок»,- йдеться у тексті ухваленої лідерами концепції.
 
При цьому в стратегії також вказується, що Китай кидає виклик інтересам блоку, безпеці та цінностям та прагне підірвати міжнародний порядок, заснований на правилах.
 
Зазначається, що НАТО реагуватиме на ворожі дії Росії, посилюючи оборону всіх союзників.
 
Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський під час виступу на саміті НАТО в Мадриді наголосив, що Україна зацікавлена у безпеці та стабільності на Європейському континенті у світі.
 
Він закликав країни-члени Альянсу допомогти Україні закінчити цю війну на полі бою, оскільки це в інтересах усього євроатлантичного співтовариства.