Європейська рада найімовірніше надасть Україні статус держави-кандидата – Мішель

11:55, 23.06.2022
Європейська рада найімовірніше надасть Україні статус держави-кандидата – Мішель

Глава Європейської ради Шарль Мішель переконаний - Україна отримає "кандидатство". (Фото: DW)

Шарль Мішель, глава Європейської ради впевнений, що лідери Європейського Союзу 23 червня офіційно нададуть статус кандидата на вступ до ЄС Україні та Молдові.

 

Як інформує УМ, про це 23 червня пан Мішель сказав, прибувши на саміт лідерів ЄС у Брюсселі в четвер. 

 

"Це вирішальний момент для Європейського Союзу. Це геополітичний вибір, який ми зробимо сьогодні. Я впевнений, що ми надамо статус кандидата Україні та Молдові, а також чітку європейську перспективу Україні, Грузії та Молдові", - сказав Мішель.

 

17 червня Європейська комісія оприлюднила свій висновок, у якому рекомендувала визнати європейську перспективу Україні та надати нашій державі статус кандидата на вступ до спільноти.

 

У проєкті підготовлених висновків засідання йдеться, що "Європейська рада ухвалила рішення про надання статусу країни-кандидата Україні та Республіці Молдова".

 

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії.

 

У ЄС зазначають, що офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Єврокомісії щодо заявок на членство.

 

Як повідомляла УМ, єврокомісія офіційно запропонувала надати Україні статус кандидата на вступ у Європейський союз.

 

Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина повідомила, що Україна виконає сім рекомендацій Європейської комісії щодо надання статусу кандидата у члени ЄС до кінця року.