День захисту дітей в умовах війни

14:02, 01.06.2022
День захисту дітей в умовах війни

Українські діти з початком повномасштабної війни подорослішали

Перша заступниця Голови Комітету гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич наголосила : Захистити дітей — це мати майбутнє. Ми це розуміємо, тому перемога неминуча…. 
 
Як інформує Україна молода, про це зазначено на сторінці Верховної Ради України у Фейсбуці.

«Цьогоріч для понад 7 млн українських дітей свято має особливе значення. Адже війна забрала у них  дитинство, позбавила захищеності, безпеки, батьків… Діти вмить подорослішали.. діти відчули усю несправедливість світу, коли країна- терорист позбавляє майбутнього тебе, твою родину і твою рідну країну.
 
Дуже хочеться, щоб у житті кожної дитини були лише сонячні, радісні дні, а війна, окупація, міни - це усе було несправжнім, хай у кіно, у книгах….Але ніколи у реальному житті не було війни.
Ми переможемо заради наших дітей. Наші діти будуть переможцями. Інакше бути не може! Добро завжди перемагає зло»,— йдеться у повідомленні.
 
Ірина Констанкевич підрезюмувала, що сьогодні маємо одне бажання на всіх: аби наші діти жили у мирній країні.  Віримо у якнайшвидшу Перемогу України. 
 
Нагадаємо, Міжнародний день захисту дітей відзначається 1 червня. Він був заснований у 1949 році за рішенням сесії Міжнародної демократичної федерації жінок. Уперше його відзначили у 1950 році в 51 країні світу. В Україні День захисту дітей відзначається згідно з Указом Президента від 30 травня 1998 року. 
 
Цьогоріч в Україні свято дітей відзначається в умовах дії воєнного стану. За даними ювенальних прокурорів, унаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації в Україні постраждало щонайменше 689 дітей, зокрема загинули 243 дитини, ще 446 були поранені. Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово захоплених та визволених територіях. 
 
 
 
Майже сто днів  війни в Україні призвели до руйнівних наслідків для дітей у масштабах та темпах, яких не було з часів Другої світової війни. Наразі 5,2 мільйона дітей – 3 млн в Україні та більше 2,2 млн дітей-біженців – потребують гуманітарної допомоги.
 
Про це йдеться у заяві ЮНІСЕФ до Дня захисту дітей.
 
Після початку повномасштабної війни близько 1,8 млн дітей виїхали з країни, ще 2,5 млн стали внутрішніми переселенцями.
 
За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, в Україні щодня гинуть двоє дітей і четверо зазнають поранень. Цивільна інфраструктура, від якої залежать діти, продовжує зазнавати пошкоджень або руйнуватися. А умови життя дітей на сході та півдні України, де активізувалися бойові дії, стають дедалі нестерпнішими.
 
У ЮНІСЕФ зазначили, що війна викликала гостру кризу у сфері захисту дітей. Діти зараз наражаються на значний ризик бути розлученими з сім'єю, можуть піддаватися насильству, жорстокому поводженню або сексуальній експлуатації. Крім того, багато дітей пережили надзвичайно травматичні події і потребують безпеки, стабільності та психологічної підтримки.
 
ЮНІСЕФ закликає до негайного припинення вогню в Україні та захисту всіх дітей від небезпеки. Це передбачає припинення використання вибухової зброї у населених пунктах та нападів на цивільну інфраструктуру. Організація закликає забезпечити повний гуманітарний доступ, щоб безпечно і швидко дістатися дітей, які потребують допомоги, де б вони не знаходилися.
 
Нагадаємо, в Україні з початку повномасштабного вторгнення росії зникли безвісти майже 2 тисячі дітей.
 
Як повідомляла УМ, з окупованих регіонів російські окупанти масово вивозять дітей, підлітків та молодь у найвіддаленіші куточки «великой и необьятной».