Виставу «Погані дороги» за п’єсою Ворожбит побачать у Європі

13:18, 30.04.2022
Виставу «Погані дороги» за п’єсою Ворожбит побачать у Європі

Вистава “Погані дороги” нещодавно отримала Шевченківську премію в номінації “Театральне мистецтво”. (facebook.com/leftbanktheater)

Столичний Театр драми і комедії на лівому березі Дніпра везе до Європи виставу-лауреатку Шевченківської премії-2022 – «Погані дороги».

 

Відтак, вже у червні 2022 року виставу головної режисерки театру Тамари Трунової за п’єсою Наталки Ворожбит можна буде побачити в Латвії, Литві та Німеччині.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Театр драми і комедії на лівому березі Дніпра в соцмережах.

 

Зазначається, що в умовах війни театр не зупиняє свою діяльність, працюючи на культурному фронті. Завдяки плідній роботі усієї команди театру на чолі з директором-художнім керівником Стасом Жирковим, йдуть перемовини про співпрацю з європейськими театрами та культурними інституціями.

 

«І маємо результат. Низка театральних фестивалів Європи запросили одну з найактуальніших постановок про війну між росією та Україною - виставу “Погані дороги” - взяти участь в їхніх програмах. Вже підтверджені три фестивальні покази, також ведуться перемовини з іншими фестивалями. В рамках гастролей відбудеться показ і в Малому театрі у Вільнюсі, де нещодавно відбулася прем’єра в Стаса Жиркова (вистава “Саша, винеси сміття”, за п’єсою Наталки Ворожбит)», - йдеться у повідомленні.

 

За словами директора-художнього керівника театру Стаса Жиркова, культурно-інформаційний фронт, в якому працюють сьогодні українські театри, наразі надзвичайно важливий – саме з точки зору впливу на людей та їхню думку:

 

«Нам потрібно працювати з європейською аудиторією, постійно нагадувати про війну в Україні. Європейські глядачі мають бути в фокусі, не забувати про нас, допомагати. Їхня допомога – це фактично наше розуміння, що ми не один на один з ворогом», - каже пан Жирков.

 

Гастролі відбудуться за підтримки Ukrainian Artistic Task Force. На сьогодні гастрольний графік вистави такий:

 

1 червня - Dailes Theatre Festival, Рига, Латвія

9 червня - Vilniaus mažasis teatras, Вільнюс, Литва

16 червня - TheATRIUM Festival, Клайпеда, Литва

24 червня - The Radikal Jung Festival, Мюнхен, Німеччина

 

 

“Погані дороги” - це справжні історії початку війни між росією і Україною - війни, яка почалася в 2014-му. Шість історій про життя, війну і розбиті дороги Донбасу.

 

“Погані дороги” - це реалізація фанболю. Робота психіки над усвідомленням втрати, яка триває, - говорить режисерка вистави Тамара Трунова. - Театр вабить конфлікт, трагедія. Театр живиться негараздами світу. Сьогодні ми більше не говоримо про наявність чи відсутність болю. Ми говоримо лише про його ступінь. Тут ми спостерігаємо різні способи виживання і створення нового діалогу з новим світом. Вистава дивиться на людину впритул і намагається дослідити кордони незалежності та суверенності особистості у війні”.

 

Нагадаємо, що вистава “Погані дороги” нещодавно отримала Шевченківську премію в  номінації “Театральне мистецтво”. Також вистава є лауреаткою премії “Київський рахунок”, переможницею II-го Всеукраїнського театрального фестивалю-премії “ГРА” в трьох номінаціях.

 

Як повідомляла «УМ», українська стрічка «Погані дороги», яка брала участь у номінації «Найкращий фільм іноземною мовою», не потрапила до шорт-листа премії «Оскар» наприкінці 2021 року.