Медведчук тікав до Придністров’я за сценарієм ФСБ - Баканов

20:59, 13.04.2022
Медведчук тікав до Придністров’я за сценарієм ФСБ - Баканов

Голова СБУ Іван Баканов попереджає зрадників про невідворотність покарання. (Фото СБУ)

Російська ФСБ спланувала операцію з порятунку кума путіна Віктора Медведчука і мала вивезти його до Придністров'я, оскільки через кордон України з білорусю і рф це було неможливо зробити під час бойових дій.

 

ФСБ навіть підготувала двійників для лідера ОПЗЖ. Вже з Придністров'я він мав вилетіти до Москви.

 

Як інформує Україна молода, подробиці спецоперації по затриманню Медведчука повідомив голова СБУ Іван Баканов під час національного телемарафону, передає Служба безпеки.

 

За його словами, ФСБ намагалася заплутати сліди та навіть пускала плітки, що він начебто вже за кордоном. Також вкидалися дезінформація та фейкові "зливи",  організовувалися "липові" маршрути для евакуації політика, щоб пустити СБУ хибним слідом.

 

Але СБУ затримала Медведчука на виїзді з Київської області.

 

                                                        Віктор Медведчук не зміг втекти до Москви. 

 

Баканов розповів, що російські спецслужби організували власну операцію для порятунку Медведчука і залучили навіть представників злочинного світу та корумпованих правоохоронців.

 

"Навіть підготувала "псевдо-Медведчуків" для відведення уваги. Насправді Медведчука під виглядом військового ЗСУ нібито у супроводі колег хотіли довезти до українського кордону. Там – човном переправити до так званої "Придністровської Молдавської Республіки", де на нього вже чекала евакуаційна група спецпризначенців ФСБ. Вони й повинні були доставити Медведчука до Москви. Але завдяки СБУ реалізувати цей план не вдалося", – розповів голова СБУ.

 

За його словами, контррозвідка СБУ прорахувала десятки версій, чітко визначила справжній маршрут і з'ясувала місце прибуття евакуаційної групи ФСБ. У результаті Медведчук був затриманий під час виїзду з Київської області. При цьому його супроводжували українські правоохоронці, які, за словами Баканова, понесуть покарання.

 

Керівник спецслужби додав, що це була "складна і небезпечна для багатьох її учасників операція, яка тривала близько місяця у воєнних умовах".

 

Він наголосив, що тепер на Медведчука чекає суд, обрання запобіжного заходу, справедливий вирок і "заслужене покарання". І підкреслив, що "затримання Медведчука дає чіткий сигнал кожному зраднику України, що він не уникне покарання".

 

Також СБУ повідомила про затримання особистого охоронця Медведчука. Він розповів, що його господар переховувався у приватному будинку на території Києва зі своїм кухарем та охороною. При цьому, за "легендою", цей будинок нібито орендувала  сім’я з Італії.

 

Охоронець зазначив, що кум путіна сподівався на допомогу російських спецслужб і готувався до втечі. Він чув, що Медведчук розповідав дружині, що його втечу готує ФСБ, швидше за все, через Придністров'я, бо Білорусь та Росія вже закриті.

 

 

До речі, на Youtube-каналі дружини Медведчука Оксани Марченко з’явилося відео зі зверненням до Президента України Володимира Зеленського з вимогою "негайно звільнити її чоловіка, лідера опозиції".

 

Мовляв, СБУ незаконно утримує її чоловіка, бо Медведчук нібито «не порушував ніяких законів України, не залишав її територію, і "завжди був за мир", а його "переслідування є політичним».

 

На іншому відео Марченко (також російською мовою) звертається до президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана з проханням допомогти її родині посередництвом у "цей чорний день".

 

 

Як повідомляла «УМ», Президент Зеленський запропонував росії обміняти Медведчука на українських громадян, які перебувають у полоні російських військових, – а правоохоронним органам України розглянути таку можливість.

 

МВС України вважає, Медведчука можна обміняти, але спершу було б добре засудити його або хоча б отримати від нього важливу інформацію.

 

У Кремлі ж заявили, що Медведчук не є громадянином рф і вони не знають, чи хоче він участі росії у вирішенні його долі.