Деблокада Маріуполя: влада підтримує оборонців, планує евакуацію цивільних і рахує збитки

21:35, 01.04.2022
Деблокада Маріуполя: влада підтримує оборонців, планує евакуацію цивільних і рахує збитки

(mariupolrada.gov.ua)

Військово-політичне керівництво держави вживає всіх заходів, щоб допомогти бійцям у Маріуполі. Втім, деблокувати це місто дуже складно.

 

Тоді як місцева влада закликає світову спільноту об’єднати зусилля для розблокування міжнародної гуманітарної допомоги Маріуполю.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють Донецька обасна ВЦА та Маріупольска  міськрада у п'ятницю.

 

Зокрема, керівник Донеччини Павло Кириленко оцінюючи реальну можливість провести операцію щодо деблокади Маріуполя, Кириленко сказав, це "дуже складно робити по географічному розташуванню і розташуванню сил супротивника".

 

«Військове керівництво, керівництво держави, в першу чергу, вживає всіх заходів, щоби при тих можливостях, які є станом на зараз, на сьогодні, максимально допомагати. У тому числі, й тим військовим, які перебувають і безпосередньо захищають місто, які знаходяться в таких надскладних умовах і в умовах фактичного оточення ворогом, і в умовах вуличних боїв у місті», - казав він у прямому ефірі.

 

Цього ж дня вперше від початку війни було проведено сесію Маріупольської міської ради у форматі онлайн, аби ухвалити чотири важливі рішення.

 

«Згідно рішення РНБО призупинено повноваження депутатів ОПЗЖ та «Партії Шарія» на період воєнного стану. Місцева рада створила спеціальні комісії для підрахунку збитків, завданих Маріуполю та збору відомостей про депортованих осіб.

 

Одноголосно було засуджено воєнні злочини рф проти жителів Маріуполя та відкинуто можливість будь-яких форм співпраці з окупантами та колабораціоністами», - йдеться у повідомленні Маріупольської міськради.

 

Також депутати звернулися до світової спільноти із закликом об’єднати зусилля для розблокування міжнародної гуманітарної допомоги Маріуполю та організованої повної евакуації. Дії російської федерації в Україні та Маріуполі зокрема пропонується визнати геноцидом українського народу.

 

Мер міста Вадим Бойченко каже, що наразі міська влада оцінює, що на відбудову зруйнованої інфраструктури Маріуполя потрібно щонайменше 10 мільярдів доларів!

 

«Кожен злочин, кожне вбивство та руйнування, завдане агресором має бути зафіксовано та передано до міжнародного суду. Військові злочинці мають понести покарання.

 

Зараз ми працюємо в тісній взаємодії з урядом та Донецькою військово-цивільною адміністрацією, аби після війни домогтися від Росії не тільки репарацій на повну відбудову нашого улюбленого Маріуполя, але й великих виплат всім маріупольцям за завдані страждання та шкоду», - сказав пан Бойченко після онлайн-сесії.

 

 

Як повідомляла «УМ», командування окремого загону спецприначення «Азов» закликає військово-політичне керівництво України провести операцію з деблокади Маріуполя найближчим часом.

 

Успішна операція з деблокади увійде в історію як героїчний подвиг, якщо ж цього не станеться – падіння міста стане великою ганьбою. Тоді трагедія Маріуполя 2022 року навіть перевершить у рази трагедію Батурина 1708 року…