Франція, Туреччина та Греція готові долучитися до евакуації жителів Маріуполя

12:40, 26.03.2022
Франція, Туреччина та Греція готові долучитися до евакуації жителів Маріуполя

Франція, Греція та Туреччина планують розпочати надання допомоги з евакуації людей із Маріуполя

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Франція у співпраці з Туреччиною і Грецією збирається розпочати  «гуманітарну операцію», щоб евакуювати мирних жителів, що залишаються у Маріуполі на півдні Донецької області України, яке перебуває в облозі російської армії майже місяць.


Як інформує Україна молода, про це заявив президент Франції Емманюель Макрон, цитує Le Figaro.


За словами Макрона, він уже обговорив можливість проведення евакуації з українською владою і мером Маріуполя, а також протягом найближчих 48 або 72 годин має намір обговорити це питання з президентом Росії Володимиром Путіним. За даними президента Франції, у місті ще залишаються близько 150 тисяч жителів, довоєнне населення становило понад 400 тисяч.


"Були конкретні обговорення з мером Маріуполя. Ми робимо це прозоро з президентом Зеленським та українською владою. А потім будемо вести переговори з російською стороною", —повідомив Макрон.


Президент Франції зазначив, що країни готуються зробити це вже найближчими днями. Протягом 48 годин президент Макрон матиме розмову з володимиром путіним, щоб обговорити деталі.


Міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас 22 березня повідомив журналістам про намірособисто долучитися до гуманітарного конвою до Маріуполя.


Маріуполь в облозі – з початку березня. За даними міської влади, в місті, заблокованому російськими військами, загинули щонайменше 2,3 тисячі людей, але багато хто може перебувати під завалами. У місті бракує води (ще на початку березня люди топили сніг, зараз і його немає), їжі, немає жодних комунікацій і зв’язку.


В останні дні з міста відкриваються гуманітарні коридори, ними змогли виїхати десятки тисяч людей.


У Маріупольській міській раді повідомили про примусове вивезення тисяч маріупольців на територію Росії. За даними влади міста, під незаконну депортацію потрапили майже 15 тисяч місцевих жителів, вже вивезено до РФ понад 6 тисяч людей. 


За інформацією міськради, загарбники в ультимативній формі людей сідати в автобуси, також є повідомлення про вилучення паспортів та інших документів, що засвідчують особу.


МЗС України засудило такі дії Росії і закликало світ відреагувати на них.


Як повідомляла УМ, канцлер  ФРН Олаф Шольц та президент Франції Еммануель Макрон закликали російського президента Володимира Путіна до "негайного припинення" вогню на території України.


Читайте також: Франція вивела у море на бойове чергування одразу три ядерні субмарини на тлі російської агресії проти України та постійних погроз країнам НАТО і ЄС. Це сталось вперше за 30 років,  як відповідь на ядерну загрозу з боку Росії. 
 

Як повідомляла УМ, перетворює Маріуполь на Варшаву, зруйновано до 90% міста.