Україна та росія досягли консенсусу у чотирьох питаннях переговорів

16:05, 25.03.2022
Україна та росія досягли консенсусу у чотирьох питаннях переговорів

Президент Туреччини вважає, що Україна і росія мають позитивні зрушення у переговорах і незабаром досягнуть консенсусу

Україна і Росії просунулися в переговорному процесі і стали близькі до консенсусу щодо чотирьох з шести пунктів переговорів. 


Як інформує Україна молода, про це президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив на Anadolu після повернення з Брюсселя, де взяв участь у позачерговому саміті НАТО.


"Вважаю, за чотирма пунктами у переговорах є консенсус. Перший пункт стосується вступу України до НАТО. Спочатку Україна наполягала на членстві в Альянсі, але згодом президент України Володимир Зеленський почав заявляти про можливість відмови. Інший пункт стосується прийняття російської мови в Україні як офіційної. Зеленський погодився з цим. Російською мовою і так говорять на території всієї України. У цьому плані проблем немає", - сказав глава турецької держави.


За його словами, ще одна важлива тема, що обговорюють сторони, стосується "демілітаризації" України.


"Звичайно, Україна – це держава, тому про прийняття роззброєння від А до Я не йдеться. Але й із цього питання незрозумілих аспектів немає. Тобто українська сторона заявила, що може піти на певні поступки і з цього питання. Четвертий пункт переговорів стосується колективної безпеки. Україна продемонструвала позитивний підхід і щодо цього", - продовжив Ердоган.


Проте, консенсусу, за словами президента Туреччини, все ще немає щодо Криму та Донбасу.


У результаті Зеленський запропонував провести референдум щодо Донбасу, сказав Ердоган, зазначивши у зв'язку з цим мудрість і лідерські якості глави української держави.


Щодо Криму, Туреччина від початку відкрито і чітко виступила проти окупації півострова, зазначив Ердоган.


Глава турецької держави уточнив, що особисто озвучував позицію Анкари з цього питання на кожних переговорах із російським колегою володимиром путіним.


Як повідомляла УМ, турецький лідер Реджеп Тайіп Ердоган вкотре переконував  президента РФ Володимира Путіна припинити війну Росії проти України. 
 

Читайте також: Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пропонує провести тристоронню зустріч  із президентом України Володимиром Зеленським та президентом РФ Володимиром Путіним.