Джонсон закликав Вишеградську групу розробити План Маршалла для України

22:15, 08.03.2022
Джонсон закликав Вишеградську групу розробити План Маршалла для України

Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон (Фото Офісу президента)

Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон закликає лідерів країн Вишеградської групи - Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини розробити "План Маршалла для України".

 

На його думку, фінансувати цей проєкт частково можна за рахунок відчуженого майна російських олігархів.

 

Як інформує Україна молода, про це пише Financial Times.

 

Зазначається, що пан Джонсон заявив, що такий план має бути розроблено, щоб допомогти відновити Україну після війни з Росією.

 

Зокрема, після саміту між Великою Британією та чотирма країнами Вишеградської групи - Чехією, Угорщиною, Польщею та Словаччиною – один зі співрозмовників видання переказав слова п'яти лідерів країн.

 

Вони заявили, що "можуть відбудувати Україну", хоча деталі того, на які кошти це планують робити, знаходяться на ранній стадії обговорення.

 

Соратники прем’єра Джонсона заявили, що одним із джерел грошей може бути відчуження та продаж лондонської власності підсанкційних олігархів, пов’язаних з Путіним.

 

Попри те, що такий крок може бути символічним, він не зможе зібрати достатньо грошей, необхідних для відновлення країни, зруйнованої війною.

 

Зауважимо, що перед тим президент Зеленський за допомогою відеозв'язку виступив перед британським парламентом і ізакликав Джонсона та його уряд посилювати санкційний тиск на Росію, продовжувати допомогати Україні наданням зброї та намагатися переконати союзників у НАТО щодо закриття неба над Україною.
 
Усі депутати парламенту та гості в ложах майже хвилину аплодували стоячи президенту Зеленському.
 

Нагадаємо, що план Маршалла – це план допомоги європейським державам для їхнього відновлення після Другої світової війни. Його у 1947 році запропонував держсекретар США Джордж К. Маршалл, від імені якого й з’явилася назва.

 

Як повідомляла «УМ», міністр оборони України Олексій Резніков звернувся до лідерів та народів усіх країн світу через повномасштабну війну, яку Росія розв’язала в центрі Європи.