Рада запровадила надзвичайний стан в Україні на 30 днів

22:42, 23.02.2022
Рада запровадила надзвичайний стан в Україні на 30 днів

Запровадження надзвичайного стану підтримали 335 народних депутатів. (facebook.com/verkhovna.rada.ukraine)

Верховна Рада підтримала і затвердила указ Президента України Володимира Зеленського щодо запровадження надзвичайного стану на території всієї України, окрім Донецької та Луганської областей, де вже і так діє надзвичайний правовий режим.

 

Надзвичайний стан запроваджується від 00 годин 00 хвилин 24 лютого 2022 року, строком на 30 діб.

 

Як повідомляє Україна молода, за це рішення проголосували 335 народних депутатів у середу пізно ввечері.

 

Під час своєї доповіді секретар РНБО Олексій Данілов пояснив нардепам, що це рішення зумовлене поточними загрозами, але запевнив, що ситуація контрольована.

 

«Підривна діяльність спеціальних служб РФ, підтримувана нею діяльність сепаратистських сил, кримінальних та незаконних військових угрупувань на окупованих територіях Донецької та Луганської області, здійснення ними терористичної діяльності набули характеру збройного протистояння і загрожують поширенням на інші регіони нашої країни», - сказав секретар Ради нацбезпеки і оборони.

 

За його словами, на засіданні РНБО було прийнято відповідне рішення і він дуже просить підтримати це рішення. Мовляв, влада тривалий час утримувалась від такого кроку, однак тепер ситуація ускладнилась. Утім, Данілов додав, що ситуація хоч непроста, але контрольована.

 

«За даними всіх розвідок наших партнерів, нашої розвідки, наших аналітиків, без внутрішньої дестабілізації... захоплення нашої країни неможливе. Питання внутрішньої дестабілізації для РФ – це питання №1. Щоб запобігти цьому, й запроваджується надзвичайний стан», - підсумував секретар РНБО.

 

Цей закон набирає чинності з дня його опублікування. Указ президента набере чинності одночасно з набранням чинності відповідним законодавчим актом.

 

Надзвичайний стан в Україні (детальніше) може бути введено на строк не більш як 30 діб і не більш як 60 діб в окремих її місцевостях.

 

У разі необхідності відповідний режим може бути продовжений президентом, але не більш як на 30 діб.

 

Як повідомляла «УМ», РНБО 23 лютого запропонувала ввести режим надзвичайного стану на території всієї України, окрім Донеччини та Луганщини, бо там діє окремий правовий режим – Операція об‘єднаних сил.

 

Президент Зеленський видав указ про запровадження надзвичайного стану, після чого його і схвалила Верховна Рада.

 

Напередодні Рада федерації РФ одностайно дозволила Путіну застосовувати російську армію за кордоном.