Зустріч радників «нормандської четвірки» розпочалася в Берліні

17:00, 10.02.2022
Зустріч радників «нормандської четвірки» розпочалася в Берліні

У Берліні розпочалася зустріч на рівні політичних радників «нормандської» четвірки

У німецькій столиці стартували переговори на рівні політичних радників лідерів України, Росії, Німеччини та Франції. 


Як інформує Україна молода, про це повідомляють російські та українські ЗМІ. 


Зазначимо, російську делегацію на переговорах очолює заступник голови адміністрації президента Росії Дмитро Козак. Німецьку – радник канцлера Німеччини Єнс Пльотнер, французьку – радник президента Еммануель Бонн. Українську делегацію очолює очолює глава Офісу президента Андрій Єрмак.


Напередодні він заявив, що метою української сторони на переговорах буде розблокування роботи ТКГ  для подальшого просування у мирному врегулюванні конфлікту на Донбасі.


Він також зазначав, що представники України порушать питання щодо розблокування процесу взаємного звільнення та обміну утримуваних осіб, відкриття КПВВ на лінії розмежування, а також запропонують ініціативи щодо покращення верифікації режиму повного припинення вогню на сході країни.


Також у складі укранської делегації перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко, яка проведе зустрічі з німецьким віцеканцлером, міністром економіки та захисту клімату Робертом Габеком, міністром фінансів Крістіаном Лінднером, міністром економічного співробітництва та розвитку Свенею Шульце, депутатами Бундестагу та представниками німецького бізнесу.


Також на перемовинах є глава Офісу президента Андрій Єрмак. Він анонсував брифінг за результатами переговорів, що відбудеться орієнтовно о 20:00 за Києвом.


Напередодні Єрмак назвав цілі України на переговорах у Берліні.


Раніше повідомлялося, що Франція виступає за «серйозний і вимогливий діалог» з Росією в межах «нормандського формату».


Нагадаємо, Єрмак вже заявляв, що розблокування «нормандського формату» є сигналом готовності сторін до мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Він також спростував, що на зустрічі в Парижі обговорюватиметься можливість прямого контакту з Києвом з представниками окупаційної влади на Донбасі, на чому традиційно наполягає російська сторона.


У Парижі 26 січня політичні радники лідерів Нормандської четвірки вперше за довгий час погодили спільне комюніке й домовилися про наступну зустріч у Берліні. Переговори політичних радників «нормандської четвірки» тривали в Парижі понад 8,5 годин.


Як повідомляла УМ, в Україну здійснили спільний візит міністри закордонних справ Німеччини, Чехії, Австрії та Словаччини на запрошення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.