Путін бачить загрозу війни з НАТО через Крим

22:15, 01.02.2022
Путін бачить загрозу війни з НАТО через Крим

Путін під час пресконференції з Орбаном. (kremlin.ru)

Президент РФ Володимир Путін прогнозує, що вступ України в НАТО може призвести до воєнного конфлікту Росії з північноатлантичним Альянсом через тимчасово окупований Крим.

 

Як інформує Україна молода, про це Путін заявив під час спільної пресконференції з прем'єром Угорщини Віктором Орбаном у Москві у вівторок.

 

«У доктринальних документах самої України написано, що вони збираються повернути Крим, у тому числі воєнним шляхом... Уявімо, що Україна є членом НАТО, напакована зброєю, стоять сучасні ударні системи, як у Польщі та Румунії, і розпочинає операцію в Криму, зараз не говорю навіть про Донбас.

 

Уявімо, що Україна - країна НАТО і розпочинає ці воєнні операції. Нам що, воювати з блоком НАТО? Хоч хтось про це подумав? Схоже, що ні», - риторично поцікавився Путін.

 

І знову нахабно заявив, що Крим нібито є "суверенною територією Росії". Господар Кремля вкотре повторив російський наратив, що Україна для США всього лише "інструмент по стримуванню Росії".

 

На його думку, принцип "відкритих дверей" у документах НАТО не зафіксований.

 

За словами Путіна, він домовився з президентом Франції Емманюелем Макроном, що той, "можливо, приїде найближчим часом у Москву, ми обговоримо ці проблеми і з ним".

 

Під час пресконференції він також заявив, що не побачив "врахування ключових вимог" РФ у відповідях США і НАТО на російські вимоги щодо безпеки.

 

«Ми не побачили адекватного врахування трьох наших ключових вимог щодо недопущення розширення НАТО, відмови від розміщення ударних систем озброєння поблизу російських кордонів, а також повернення військової інфраструктури блоку в Європі до стану 1997 року, коли було підписано основний акт Росія-НАТО», - сказав Путін.

 

 

Зауважимо, що переговори Путіна і Орбана були трималими – майже 5 годин.

 

Як повідомляла «УМ», у вівторок стало відомо, що керівницто США отримало офіційну письмову відповідь від Росії на свої пропозиції щодо безпеки в Європі і деескалації військової напруги навколо України.

 

У Вашингтоні не готові обговорювати зміст цього документу.