Росія відповіла США щодо гарантій безпеки та України

10:12, 01.02.2022
Росія відповіла США щодо гарантій безпеки та України

Держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров. (Фото: Photo: Jonathan Nackstrand/Pool/AFP via Getty Images)

Офіційну письмову відповідь від Росії отримало керівництво США на свої пропозиції щодо безпеки в Європі і деескалації військової напруги навколо України.

 

Як інформує УМ, про це 1 лютого повідомили The Washington Post і Axios.

 

У Держдепартаменті заявили, що не обговорюватимуть відповідь РФ публічно.

 

«Було б непродуктивно вести переговори публічно, тому ми залишимо це на розсуд Росії, якщо вони захочуть обговорити свою відповідь. Ми, як і раніше, повністю віддані діалогу для вирішення цих питань і продовжуватимемо тісні консультації із нашими союзниками та партнерами, включаючи Україну», — заявили в Держдепартаменті.

 

Відповідь була отримана напередодні телефонної розмови між держсекретарем США Ентоні Блінкеном і міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим, яка має відбутися у вівторок, 1 лютого.

 

На тлі накопичення біля кордонів України близько 130 тисяч російських військових, РФ розпочала з НАТО і США переговори про гарантії безпеки. Росія вимагає припинити розширення Альянсу на схід і не брати до свого складу Україну.

 

США і НАТО у своїх відповідях РФ дали зрозуміти, що не відмовляться від принципу відкритих дверей. МЗС Росії при цьому назвало письмову відповідь США «приводом для початку серйозної розмови».

 

Як повідомляла УМ, до України прибув п’ятий літак з військовою допомогою від США