Герої не вмирають: у Києві вшанували пам'ять перших полеглих під час Революції Гідності

15:51, 22.01.2022
Герої не вмирають: у Києві вшанували пам'ять перших полеглих під час Революції Гідності

У Києві вшанували пам’ять перших загиблих Героїв Небесної Сотні (Фото: Big Kyiv)

Хода пам’яті на честь перших шести загиблих Героїв Небесної Сотні відбулася на  Майдані у центрі Києва в суботу, 22 січня.


Як інформує Україна молода, про це інформують ЗМІ.


Традиційно в цей день до пам’ятних дощок перших полеглих майданівців принесли квіти, запалені лампадки, відбулося богослужіння.


Учасники ходи зібралися об 11:00 біля Лядських воріт. Тут за часів Революції Гідності розміщувався блокпост 3-ї барикади, де чергував один із перших загиблих Сергій Нігоян.


Потім пройшлися містом Пам’ятною ходою за маршрутом: вулиця Хрещатик у бік Європейської площі → вулиця Михайла Грушевського до стадіону “Динамо” → Меморіал пам’яті загиблим киянам-учасникам АТО/ООС → Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого. 


Біля пам’ятного знака на честь Сергія Нігояна край Європейської площі відбулося богослужіння за полеглими. Родичі, друзі й інші громадяни пом’янули загиблих у січні 2014 року Сергія Нігояна, Михайла Жизневського, Юрія Вербицького,Романа Сеника, Олександра Бадеру та Богдана Калиняка. 


Директор Музею Майдану Ігор Пошивайло нагадав про трагічні події восьмирічної давності й перші жертви Майдану- саме в цих місцях, де відбувається хода пам’яті.


“Цього дня вранці сталося загострення. Беркут намагався зачистити барикаду й зупинити спротив українців, аби влада скасувала диктаторські закони і почула народ. Перші загиблі були на вулиці Грушевського, там є пам’ятні знаки. Хода відбувається саме цими місцями”, - сказав Пошивайло.


35-річний учасник Революції Гідності Артем Пасічник був на Майдані з перших його днів і був поранений. Він завжди приходить цього дня вшанувати своїх полеглих побратимів і зазначив, що й досі чимало справ Майдану не розкрито і не виконано вимог.


«Багато справ Майдану ще не розкрито, і багато вимог, які висувалися на Майдані, не реалізовані. Але учасники Майдану і представники громадянського суспільства докладуть максимум зусиль, аби вимоги Майдану були втілено в життя, й Україна залишалася суверенною, демократичною, незалежною європейською державою”, - сказав Пасічник.


Як повідомлялося, зранку 22 січня 2014 року зазнав смертельного поранення у голову 21-річний вірменин Сергій Нігоян із Дніпропетровщини. Згодом смертельне вогнепальне поранення в серце дістав 25-річний білорус Михайло Жизневський. Обидва були активістами Майдану і брали участь у протестах фактично від самого їхнього початку.


Поранений цього дня 45-річний львів’янин Роман Сеник помер за кілька днів у лікарні. Також 22 січня у лісі під Києвом виявили тіло львів’янина Юрія Вербицького зі слідами тортур – активіста Майдану викрали напередодні невідомі просто з лікарні.


Через кілька днів від численних травм, яких зазнав 22 січня, помер ще один учасник Майдану – киянин Олександр Бадера. Від пневмонії, після того як мітингувальників поливали крижаною водою, за кілька днів помер івано-франківець Богдан Калиняк.


Відтак, пам'ятна хода - це щорічна практика, започаткована побратимами. Хода відбувається в центрі Києва в день, коли загинули або зазнали смертельних травм перші шестеро учасників Майдану.


Як повідомляла УМ, державне бюро розслідувань встановило, що першим вбитим активістом Революції Гідності є Юрій Вербицький. Раніше вважали, що ним був Сергій Нігоян. Слідчі повністю встановили обставини вбивства Вербицького.