Під час Революції Гідності першим убитим був Вербицький - ДБР

16:17, 21.01.2022
Під час Революції Гідності першим убитим був Вербицький - ДБР

Працівники ДБР під час проведення слідчих експериментів в центрі Києва. (Фото ДБР)

Державне бюро розслідувань встановило, що першим вбитим активістом Революції Гідності є Юрій Вербицький. Раніше вважали, що ним був Сергій Нігоян. Слідчі повністю встановили обставини вбивства Вербицького. 

 

Як інформує Україна молода, про це під час пресконференції "8 річниця убивства перших Героїв Небесної Сотні і фактичний початок російської агресії" заявив заступник керівника управління у справах Майдану ДБР Артем Яблонський.

 

«Хто є першим убитим? Це Юрій Вербицький чи Сергій Нігоян? Але за останніми даними, це є Юрій Вербицький», – повідомив Яблонський, передає ДБР.

 

Правоохоронці встановили всі обставини викрадення, катування та заподіяння тяжких тілесних ушкоджень Вербицькому. Вони також з'ясували, як активіста залишили у Бориспільському районі вмирати.

 

Причетними до вбивства Героя України є 19 осіб. До кримінальної відповідальності притягнули "тітушок" та двох працівників міліції – слідчого і оперуповноваженого. Саме вони організовували незаконні слідчо-розшукові дії. Одного з "тітушок" засудили до 9 років ув'язнення за викрадення, катування і залишення без допомоги у небезпечному стані.

 

Ще 8 фігурантів справи перебувають у розшуку, оскільки переховуються на тимчасово окупованій території або в Росії. Слідство ініціює їхнє заочного засудження.

 

Слідчі досі не розкрили вбивства Сергія Нігояна, Михайла Жизневського і Романа Сеника. Водночас Яблонський зазначив, що правоохоронці встановили кожен із підрозділів внутрішніх військ, а також "беркутівців", які перебували в безпосередній близькості і могли бути причетні до убивств.

 

Головне про Героїв України, яких вбили на Майдані:

—21 січня 2014 року активіста Майдану Вербицького викрали разом із нардепом Ігорем Луценком. Уродженця Львова жорстко катували, а після того кинули помирати.

—Українець вірменського походження Сергій Нігоян загинув 22 січня 2014 року через поранення свинцевою картеччю біля стадіону "Динамо". Героя України застрелили у той час, коли між протестувальниками та "беркутівцями" тривало перемир'я.

—Білоруський активіст Євромайдану Михайло Жизневський загинув 22 січня 2014 року близько 9-ї години ранку від пострілу в серце біля стадіону «Динамо» на Грушевського.

—Романа Сеника було поранено 22 січня 2014 року біля стадіону «Динамо» на Грушевського під час Євромайдану, коли Роман стояв з прапором на передовій. Снайпер прострілив йому легеню та завдав важкого поранення в плече бронебійною кулею спеціального призначення. Роман переніс кілька операцій у Київській міській клінічній лікарні № 17, втратив багато крові, йому довелося ампутувати руку. Проте ушкодження виявилися занадто важкими, і вранці 25 січня він помер у лікарні, не приходячи до тями.

 

Як повідомляла КМ, правоохоронці затримали екс-працівника керівного складу управління громадської безпеки Головного управління МВС України у Києві, який підозрюється у причетності до вбивств мітингувальників у лютому 2014 р. на майдані Незалежності і переховувався від слідства.