«Ленін створив Україну»: українці висміюють невігластво Путіна, фото

19:37, 25.12.2021
«Ленін створив Україну»: українці висміюють невігластво Путіна, фото

Кий, Щек, Хорив і "сестра їхня" Ленін. (facebook.com/peter.dickinson.5895)

Українські користувачі соціальних мереж бурхливо відреагували на нещодавню заяву президента РФ Володимира Путіна під час щорічної пресконференції.

 

Серед маніпулятивних тверджень господаря Кремля найбільшої «популярності» в українців зазнала пропагандистська заява про те, що саме «Ленін створив Україну» сто років тому.

 

Як повідомляє Україна молода, українські користувачі соцмереж, серед яких політологи, художники, гумористи вже кілька днів поспіль публікують жарти і фотожаби, в яких висміюють невігластво Путіна.

 

Одним з перших відреагував нардеп і історик Володимир В’ятрович.

 

«А Ленін створив Україну до того як почав війну з нею в грудні 1917-го чи вже після?», - іронічно поцікавився пан В’ятрович у соцмережах.

 

 

Не дивно, що у мережі також перепощують старі радянські пропагандистські плакати і поштові марки 1954 року, коли в СРСР було оголошено так званий «300-річний ювілей воз’єднання України з Росією».

 

Звісно ж, ніякого «воз’єднання» не було, але ж це старий наратив Москви, мовляв, що ж тоді святкували, якщо «Україну створив Ленін»?

 

 

Тоді як редактор українського напрямку Atlantic Council Пітер Дікінсон оприлюднив іншу фотожабу з цієї тематики і написав:

 

«Недавня абсурдна заява Володимира Путіна про те, що «Ленін створив Україну» викликала всілякі кумедні відгуки в Україні.

 

Можливо, це найкращий варіант: Леніна поміщено у культову пам'ятку Києва, що зображує легендарних засновників стародавньої столиці України у V столітті».

 

На фотожабі зображено відомий пам’ятник засновникам Києва, от тільки на лодії разом із братами Києм, Щеком і Хоривом жартівники зобразили не сестру їхню Либідь, а Леніна.  

 

 

Також користувачі нагадують, що коли Київ досяг розквіту в часи перших князів, то Москви ще й близько не було. А згодом, за версією російської історіографії, саме київський князь Юрій Долгорукий заснував це місто.

 

Відтак, у мережі продовжують «тролити» Володимира Путіна.

 

 

Як повідомляла «УМ», Путін заявив, що Україна нібито складається з "історично російських територій" і саме вождь більшовиків Володимир Ленін нібито й створив Україну, коли організовував СРСР.