У Росії погрожують НАТО «військово-технічною альтернативою»

08:31, 19.12.2021
У Росії погрожують НАТО «військово-технічною альтернативою»

Росіяни погрожують Заходу своєю «військово-технічною альтернативою». (facebook.com/mod.mil.rus)

Офіційна Москва починає ледь не ультимативно вимагати від країн НАТО пристати на їхню пропозицію щодо «гарантій безпеки», які включають і відмову приймати до Північноатлантичного альянсу Україну і Грузію.

 

Мовляв, у Заходу є лише два варіанти дій щодо пропозицій РФ про «гарантії безпеки»: сприймати їх серйозно, або мати справу з «військово-технічною альтернативою».

 

Як передає Україна молода, про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Олександр Грушко в етері пропагандистського каналу «Соловьёв Live» на YouTube.

 

На його думку, держави-члени НАТО «живуть у своєму вигаданому світі, який не має жодного стосунку до інтересів європейської безпеки». Він також поскаржився, що для них «загроза зі Сходу» (тобто російська агресія) є «єдиною ланкою трансатлантичної єдності».

 

«Вся діяльність НАТО підпорядкована тільки виживанню Альянсу. На жаль, ми можемо нині констатувати, що він здійснив еволюційний кульбіт та повернувся до свого призначення, щоб тримати американців у Європі, росіян - поза Європою, Німеччину - під Європою. Це призначення НАТО», - каже заступник міністра.

 

Також Грушко заявив, що Росія дає зрозуміти, що готова перевести військовий (військово-технічний) сценарій у політичний процес, який «укріпить військову безпеку всіх держав у просторі Євро-Азії».

 

«Якщо цього не вийде, тоді ми вже зазначили: ми переходимо у режим створення контрзагроз. Але тоді буде пізно нас питати, чому ми ухвалили такі рішення», - ледь не погрожує російський дипломат, передає РБК.

 

За словами Грушка, у відносинах РФ і НАТО настав момент істини, а пропозиції Москви націлені на те, щоб «відійти від небезпечної межі».

 

Він також додав, що Росія добиватиметься свого.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні МЗС Росії опублікувало свій проєкт документів про гарантії безпеки з боку США та НАТО, де закликало їх не розширювати НАТО на Схід і не включати до Альянсу держави, які раніше входили до СРСР, зокрема Україну.

 

Мало цього, Росія вимагає від держав-членів НАТО відмовитися від будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії, не розміщувати додаткові збройні сили та озброєння на території всіх інших держав Європи тощо.

 

Тоді як генсек НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що будь-який діалог із Росією має ґрунтуватися на основних принципах європейської безпеки та відбуватися за консультацій з Україною.

 

У МЗС України натомість нагадали, що головною проблемою євроатлантичного простору наразі є саме збройна агресія РФ, а найкращою гарантією безпеки на континенті є згортання ескалації та припинення розв’язаного Росією міжнародного збройного конфлікту.