Столтенберг відповів Путіну: Відносини НАТО з Україною вирішуватимемо самі

01:11, 11.12.2021
Столтенберг відповів Путіну: Відносини НАТО з Україною вирішуватимемо самі

Новообраний канцлер ФРН Олаф Шольц і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у Брюсселі. (nato.int)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відхилив вимогу президента РФ Путіна  до країн Заходу щодо надання юридичних гарантій про те, що Україні відмовлять у  приєднанні до Північноатлантичного альянсу.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Єнс Столтенберг заявив під час спільної  пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, інформує офіційний сайт НАТО в ніч на суботу.

 

Зокрема, генсек НАТО нагадав, що питання про входження до альянсу вирішуватимуть країни-члени та сама Україна.

 

«Відносини НАТО з Україною вирішуватимуть 30 союзників щодо НАТО та сама Україна – і ніхто інший.

 

Ми не можемо погодитися з тим, що Росія намагається відновити систему, де великі держави, такі як Росія, мають сфери впливу, де вони можуть контролювати або вирішувати, що можуть робити інші держави», - наголосив пан Столтенберг.

 

Водночас, новообраний канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що захист безпеки та суверенітету України є найнагальнішим питанням європейського порядку денного.

 

Він підкреслив важливість недоторканності кордонів та недопущення агресії одних країн проти інших.

 

 

«Наше найбільше завдання сьогодні - наполегливо працювати над тим, аби Україна була в безпеці, й ніхто цю безпеку не порушив… Загроза суверенітету України – це те, чого ми не будемо толерувати», - заявив німецький лідер.

 

Пан Шольц також запевнив, що ФРН робитиме все від неї залежне з метою підтримання спільної безпеки, у тому числі в рамках НАТО.

 

За його словами, Альянс може покладалися на Німеччину, яка забезпечить «адекватне озброєння армії». Останніми роками, додав він, на потреби Бундесверу було виділено «так багато грошей, як ніколи».

 

Зауважимо, новий канцлер ФРН Олаф Шольц здійснює свій перший закордонний візит, у рамках якого проводить зустрічі з керівництвом ЄС і НАТО в Брюсселі.

 

ДО РЕЧІ:

 

Російська Федерація запевнила Сполучені Штати Америки, що не здійснюватиме подальших кроків ескалації ситуації проти України.

 

Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв’ю телеканалу «1+1»:

 

«Меседж, який я отримав від президента США, що Росія запевнила Сполучені Штати Америки і весь світ, що вона не збирається продовжувати ескалацію щодо територій нашої незалежної держави».

 

За його словами, це наразі хоч і «не великий і не кінцевий, але дуже важливий результат».

 

Як повідомляла «УМ», після переговорів Путіна і Байдена 7 грудня, Російська Федерація почала вимагати від НАТО офіційно відкликати обіцянку про можливе членство України, яка була озвучена на саміті 2008 року у Бухаресті.

 

Міністерство закордонних справ Росії заявляє, що Північноатлантичний Альянс нібито «підштовхує Київ до агресивних кроків».