Саміт Східного партнерства: Зеленський заявляє про повну підтримку України

00:43, 16.12.2021
Саміт Східного партнерства: Зеленський заявляє про повну підтримку України

Президент України Володимир Зеленський і президент Європейської ради Шарль Мішель. (Фото Офісу президента)

Україна здобула повну підтримку всіх країн, присутніх на шостому саміті Східного партнерства у Брюсселі в середу.

 

Як інформує Україна молода, про це сказав президент Володимир Зеленський під час спілкування з журналістами на полях саміту в ніч на четвер.

 

«Для нас дуже важливо, щоб у Спільній декларації було зазначено декілька принципових речей – це щодо «Асоційованого тріо» (Грузія, Молдова, Україна), а також щодо питань безпеки – стосовно нашого регіону і взагалі Європи. Щоб питання безпеки було відображене в декларації. Саме це й буде», – розповів глава держави, передає Офіс президента.

 

Президент України зазначив, що під час перемовин з усіма партнерами акцентував увагу на небезпеці ескалації з боку РФ і необхідності відповідної реакції, якщо така ескалація буде.

 

«Розглядається п'ять шляхів реакції на ймовірну ескалацію. Ми сказали, що в нашої держави немає п’яти реакцій – у нас буде тільки одна реакція, і ми її продемонстрували у 2014 році, коли захищали свою територію зі зброєю в руках», – сказав Зеленський.

 

Водночас він підкреслив, що Україна продовжує наполягати на мирному врегулюванні ситуації на сході.

 

І запевнив, що українська сторона вкотре підтвердила свою готовність до зустрічі в нормандському форматі. Втім, він підтримує проведення перемовин одночасно у декількох форматах.

 

Зауважимо, що президент Зеленський 15-16 грудня перебуває з робочим візитом у Брюсселі, де бере участь у шостому саміті Східного партнерства.

 

Зокрема, Зеленський узяв участь у тристоронній зустрічі з Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом та президентом Франції Еммануелем Макроном.

 

 

Також президент провів зустрічі з керівниками урядів Іспанії, Бельгії і Австрії.

 

Як повідомляла «УМ», під час зустрічі у Брюсселі з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим президент Володимир Зеленський запропонував провести в лютому в Києві саміт за участю лідерів трьох держав — України, Азербайджану та Туреччини.