Релігієзнавець Андрій Юраш призначений послом України у Ватикані

11:48, 15.12.2021
Релігієзнавець Андрій Юраш призначений послом України у Ватикані

Андрій Юраш - релігієзнавець та експерт з питань державно-церковних взаємин. (Фото з відкритих джерел)

Відомий львівський релігієзнавець Андрій Юраш, якого вважають одним з «батьків Томосу про автокефалію ПЦУ», призначений послом України у Ватикані.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться в указі Президента України №654/2021 від 14 грудня 2021 року.

 

"Призначити Юраша Андрія Васильовича Надзвичайним і Повноважним Послом України у Ватикані", - зазначено у документі.

 

Андрій Юраш - релігієзнавець та експерт з питань державно-церковних взаємин,  доцент Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова.

 

У 2014-2020 роках очолював департамент у справах релігій та національностей Міністерства культури і брав активну участь у створенні Православної церкви України і отриманні Україною Томосу.

 

У 2018 році тодішній президент Петро Порошенко нагородив Андрія Юраша орденом "За заслуги" ІІІ ступеня, а у 2019 році він отримав почесну відзнаку пам'яті отця Омеляна Ковча від тодішнього голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина.

 

Також він є батьком Святослава Юраша, народного депутата від "Слуги народу".

 

До речі, у травні 2019 року син релігієзнавця Святослав Юраш одружився в соборі Святого Георгія на території Вселенського патріархату в Стамбулі.

 

Як повідомляла «УМ», Православна церква України була створена на Об'єднавчому соборі українського православ'я на території Святої Софії у Києві три роки тому, 15 грудня 2018 року.