ПЦУ створена три роки тому: Епіфаній обраний Предстоятелем

11:04, 15.12.2021
ПЦУ створена три роки тому: Епіфаній обраний Предстоятелем

Духовенство створило єдину помісну Православну церкву України на території Святої Софії у Києві 15 грудня 2018 року. (facebook.com/petroporoshenko)

Православна церква України була створена на Об'єднавчому соборі українського православ'я на території Святої Софії у Києві три роки тому, 15 грудня 2018 року.

 

Про це нагадує Україна молода у середу.

 

Того дня духовенство УПЦ Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та УПЦ Московського патріархату створило єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут і обрали предстоятеля – митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

 

 

«Від дня Об’єднавчого Собору, який поєднав три ручаї колись розділеного українського православ'я в єдиний потужний і нестримний потік, минуло вже три роки. Єдина помісна Українська Православна Церква ствердилась і продовжує зростати, приймаючи до своєї родини нові громади та вірних», - написав з цього приводу у соцмережах Предстоятель ПЦУ Епіфаній.

 

Митрополит Київський і всієї України також зазначив, говорячи про здобутки Помісної церкви за ці три роки:

 

«Церква – це не лише кілька десятків архієреїв на чолі з Предстоятелем. Не лише кілька тисяч священнослужителів. Православна Церква України існує лише у своїй багатомільйонній єдності духовенства та вірян і завдяки їй. Саме наші згуртованість і віра допомогли Українській Церкві ствердитися усупереч зазіханням і втручанням тих, кому не давала спокою здобута нами незалежність. Незалежність, здобута століттями боротьби та поневірянь, незалежність вистраждана – і тому особливо цінна».

 

На його думку, одним із найбільших досягнень ПЦУ, одним із головних підтверджень її становлення за ці три роки стало формування власного обличчя – обличчя єдиної і незалежної Церкви українського народу.

 

«Наша Церква – народна і з народом. У містах і маленьких селах, у храмах та в онлайн-трансляціях служб, в окопах на Сході та біля лікарняних ліжок, у мобільному застосунку «Моя Церква» на телефонах у багатьох вірян, на Майдані Незалежності з потребуючими, у шелтері для постраждалих від насильства та на просвітницьких курсах щодо профілактики ВІЛ-інфекції», - додав Предстоятель ПЦУ.

 

 

Водночас, п’ятий президент Петро Порошенко, який був присутній під час Об’єднавчого собору в Софійському соборі три роки тому, відзначив:

 

«У цей день рівно три роки тому, завдяки зусиллям як духовної, так світської влади, завдяки зусиллям мільйонів українців постала автокефальна Помісна Православна Церква України. Об’єднавчий собор українських православних церков став днем утвердження духовної незалежності України.

 

Дуже добре пам’ятаю той день, коли тисячі вірян, попри холод і мороз, очікували на рішення Собору на площі перед стінами Святої Софії. Всіх нас тоді зігрівало тепло сердець і трепетне передчуття події епохального масштабу.

 

Дякую кожному, хто молився, хто невтомно працював над становленням нашої Церкви і відновлював справедливість. Духовного зростання та єдності всім нам».

 

 

Нагадаємо, перша спроба створення незалежної української помісної Церкви була здійснена ще 100 років тому, за часів Гетьманату і Директорії. Але народженню Української церкви завадила більшовицька окупація.

 

І лише спроба 2018 року виявилася вдалою: 11 жовтня Синод Вселенського патріархату оголосив, що Російська православна церква втратила юрисдикцію над канонічною територією України, а церквою-матір'ю України є Константинополь.

 

Як повідомляла «УМ», завершальний акт у створенні помісної Православної церкви був 6 січня 2019 року – в Патріаршому храмі Святого Георгія відбулося вручення Томоса про автокефалію та божественна літургія, яку спільно відправили Вселенський патріарх Варфоломій та предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній.