На Івано-Франківщині презентували систему GРS-моніторингу для туристів

16:41, 12.12.2021
На Івано-Франківщині презентували систему GРS-моніторингу для туристів

Мобільний додаток для ОС Android та iOS називається «Порятунок в горах». (Фото ДСНС)

Прикарпатські рятувальники презентували систему GРS-моніторингу для покращення безпеки туристів у Івано-Франківській області.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила прес-служба МВС.

 

Дана система передбачає підвищення рівня безпеки в гірському туризмі та вдосконалення системи управління підрозділами при організації пошуково-рятувальних заходів, а саме:

 

- моніторинг пересування самостійних туристів та туристичних груп, що подорожують гірською місцевістю;

- вдосконалення системи управління підрозділами при організації пошуково-рятувальних заходів в гірській місцевості;

- впровадження автоматизованого процесу прийому та опрацювання повідомлень про надзвичайні події від туристів та туристичних груп.

 

Владислав Ковган, заступник начальника управління ДСНС України, відзначив важливість та доцільність впровадження такого проєкту, адже безпека життєдіяльності – пріоритетний напрямок служби ДСНС.

 

Зокрема, мобільний додаток для ОС Android та iOS називається «Порятунок в горах». Він є важливим, адже в горах існують ділянки, де відсутнє мобільне покриття, через що туристи не можуть викликати допомогу.

 

 

«Мобільний застосунок «Порятунок в горах» призначений для передачі сигналів «SOS» з географічними координатами при виникненні надзвичайних подій в гірській місцевості», - йдеться у повідомлені МВС.

 

Він наразі працює в тестовому режимі та доступний на сайті ГУ ДСНС України в Івано-Франківській області у розділі «реєстрація туристичних груп», а вже за декілька днів його можна буде завантажити із Play Market.

 

Додаток створений у рамках великого інфраструктурного проєкту - «Підвищення рівня безпеки та захисту населення у транскордонному регіоні шляхом посилення спільних заходів з підготовки та співпраці у сфері управління надзвичайними ситуаціями – BRIDGE».

 

Крім того, операцію з підвищення рівня безпеки та захисту населення у транскордонному регіоні спільно здійснюють Україна та Румунія. Загалом вона складається із 3 етапів.

 

Як повідомляла «УМ», на цьому тижні правоохоронці і рятувальники чотири доби шукали туриста, який катався на самоході і зник. Пошукову операцію припинили, коли знайшли тіло загиблого.

 

Влітку рятувальники, поліція, військові і волонтери шукали зниклого шестирічного хлопчика в районі гори Говерла цілу добу. На щастя Олексійко Стефанців був знайдений живим