Зеленський хоче прямих перемовин з Росією, щоб зупинити війну

11:30, 01.12.2021
Зеленський хоче прямих перемовин з Росією, щоб зупинити війну

Зеленський під час щорічного послання до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський переконаний, що неможливо зупинити війну і повернути під контроль окуповані райони Донбасу без прямого діалогу з Росією.

 

Як повідомляє Україна молода, про це глава держави заявив з трибуни парламенту в середу під час щорічного послання до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище.

 

«Ми повинні сказати правду. Ми не зможемо зупинити війну без прямих перемовин із Росією і наразі це визнали всі. Всі зовнішні партнери, а деякі внутрішні це не визнають.

 

Ми повинні говорити, знаючи, що у нас сильна потужна армія, і не боятися зараз говорити один одному правду.

 

Якщо ми хочемо повернути Донбас, то давайте, а якщо хочемо просто ходити і про це говорити, то давайте нічого не робити», - сказав Зеленський.

 

При цьому, він зазначив, що Україна не зможе зупинити війну без українського війська, яка є найкращою у світі і «здатна захистити нас».

 

Президент нагадав, що вже вісім років тому Росія анексувала Крим і вісім років триває війна на Донбасі.

 

«Я не боюся говорити всім і говорити прямо росіянам про це. Тому водночас – я не боюся прямої розмови з ними. Ми не боїмося прямого діалогу. Ми знаємо, хто з європейських країн нас підтримує , і це правда, і дякуємо їм, а хто з європейських країн вдає, що підтримує Україну і нашу незалежність», - сказав глава держави.

 

Серед іншого Зеленський очікує, що Кримська платформа буде закріплена у резолюції Генасамблеї ООН, після чого їй буде надано статус міжнародної організації.

 

І нагадав, що у першому саміті Кримської платформи у серпні взяли участь 46 делегацій, лідери країн G7 та ЄС, керівництво НАТО, ОБСЄ і Ради Європи. Саме тоді вперше з 2014 року деокупація Криму була обговорена на найвищому міжнародному рівні.

 

«Ми повернули Крим у світовий порядок денний», - запевнив глава держави і додав, що Україна бореться за повернення тимчасово окупованого Росією Криму на всіх міжнародних майданчиках.

 

Також влада планує, наступного року закрити черги на квартири для всіх ветеранів військового конфлікту на сході України.

 

Президент також заявив, що пишається українськими воєнними розвідниками, які провели спецоперацію з порятунку тисячі людей в Афганістані, за що “їм весь світ аплодує стоячи”.

 

Як повідомляла «УМ», на минулому тижні Зеленський заявив, що питання Донбасу варто вирішити дипломатично, а не силою.

 

1 грудня у Києві заплановані низка масових акцій протесту проти політики влади, керівництво МВС закликало українців дотримуватися правопорядку та керуватися почуттям громадянської відповідальності під час участі в цих мітингах і пікетах.