Із США в Україну прибули два патрульні катери типу Island, фото

10:48, 23.11.2021
Із США в Україну прибули два патрульні катери типу Island, фото

Патрульні катери зі США прибули на борту вантажного судна Ocean Grand під прапором США. (Фото: Фейсбук ВМС ЗС України)

Зі Сполучених Штатів Америки на суховантажному судні Ocean Grand до України прибули два катери типу Island, які отримали назви «Фастів» та «Суми».

 

Як інформує УМ, про це повідомила 23 листопада служба зв’язків з громадськістю командування Військово-морських сил Збройних сил України у Фейсбуці.

 

«Патрульні катери українських ВМС на борту вантажного судна подолали тисячі миль та увійшли до територіальних вод України. Попереду кінцева зупинка маршруту - Одеський морський торговельний порт, проходження митного контролю, розвантаження, відбуксирування до місць базування та підготовка до експлуатації після тривалого транспортування», - ідеться в повідомленні.

 

 

Командувач ВМС контр-адмірал Олексій Неїжпапа висловив подяку американським партнерам за багаторічну підтримку надану Україні. За його словами в Україні, високо цінують внесок США у стримування збройної агресії Російської Федерації.

 

За словами командувача, надаючи допомогу у захисті суверенітету і територіальної цілісності України, США на чолі консолідованої світової спільноти захищають демократичні цінності і трансатлантичну безпеку.

 

Незабаром на катерах «Фастів» та «Суми» буде піднято військово-морський прапор України та під командуванням українського екіпажу вони розпочнуть свій бойовий шлях із забезпечення морської безпеки в акваторіях Чорного та Азовського морів.

 

 

Нещодавно на верфі Берегової охорони США відбувся черговий випуск українських моряків, які пройшли 6-тижневий спеціальний курс додаткової підготовки для служби на Island.

 

Передача катерів відбулася в рамках матеріально-технічної допомоги США Україні, яка триває з 2014 року та є внеском американського суспільства у зміцнення морської безпеки нашої країни.

 

У липні командувач ВМС України Олексій Неїжпапа підтвердив можливість формування до кінця 2021 року дивізіону катерів типу Island, що дислокуватиметься у порту Південний. П'ять патрульних катерів матимуть відповідне озброєння.

 

Контрадмірал нагадав, що катери «Слов’янськ» і «Старобільськ», передані США восени 2019 року, вже перебувають у складі національного флоту.

 

Наприкинці жовтня у Балтиморі завершився курс допідготовки 5-го українського екіпажу катерів типу Island.

 

Нагадаємо, минулих вихідних суховантаж з патрульними катерами для України пройшов протоку Дарданели і наблизився до Босфору. 

 

Як повідомляла УМ, в США, в Пентагоні, закликають своїх союзників зняти обмеження на постачання Україні летальної зброї для захисту від російської агресії.