Країни-члени ЄС пропонують притягнути Лукашенка до міжнародного трибуналу

21:28, 13.11.2021
Країни-члени ЄС пропонують притягнути Лукашенка до міжнародного трибуналу

Нелегалів на кордонах ЄС стримують польські прикордонники і поліцейські. (policja.pl)

Парламенти низки європейських країн вимагають введення санкцій проти авіакомпаній, причетних до перевезення мігрантів до Білорусі, і організацію міжнародного трибуналу над самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком за організацію міграційної кризи.

 

Зокрема, голови міжнародних комітетів парламентів Європи звернулися до голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, голови Європейської Ради Шарля Мішеля та генсекретаря НАТО Єнса Столтенберга з вимогами щодо вирішення ситуації міграційної кризи на кордонах Білорусі та ЄС, а також покарання винних.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив нардеп від фракції "Європейська Солідарність" Олексій Гончаренко в соцмережах у суботу.

 

Він також оприлюднив копію відповідного звернення на адресу керівників інституцій ЄС.

 

На думку авторів звернення, нелегітимний президент Білорусі Олександр Лукашенко має постати перед трибуналом як один із винуватців у міграційній кризі в ЄС.

 

Зокрема, у зверненні представників парламентів країн ЄС сформульовано 4 вимоги:

 

1. Заклик ввести санкції щодо всіх аеропортів Білорусі, заборонити польоти над Білоруссю, ввести санкції щодо всіх міжнародних авіакомпаній, які порушують цю заборону. Крім того, якщо авіакомпанії третіх країн продовжать перевозити мігрантів до Білорусі, ЄС та його партнери мають накласти санкції на ці авіакомпанії.

 

2. Заклик до союзників та західних партнерів вжити заходів, щоб запобігти гібридній агресії Лукашенка та розслідувати, в якій мірі треті країни залучені до підтримки протиправної діяльності режиму Лукашенка.

 

3. Заклик до розслідування ситуації та планів Лукашенка щодо дестабілізації ситуації у Європи та гібридної агресії проти ЄС.

 

4. Заклик розпочати міжнародний судовий процес проти Лукашенка та його режиму за масові злочини проти народу Білорусі. Також парламентарі закликали розглянути питання про передачу справи Білорусі до Міжнародного суду ООН.

 

У той же час, Лукашенко продовжує поглиблювати кризу: в суботу він попросив у президента РФ Володимира Путіна надати йому кілька дивізіонів оперативно-тактичних ракетних комплексів "Іскандер" та припустив, що на території країни можуть розпочатися військові дії.

 

Білоруську армію він охарактеризував як "підготовлену" та "непогано озброєну". Також Лукашенко припустив, як на території Білорусі могли б розвиватись військові дії.

 

Як повідомляла «УМ», влада Польщі розглядає сценарій закриття усіх прикордонних переходів та зупинки залізничного руху на кордоні з Білоруссю.

 

Адже білоруські військові в ніч на суботу службовою машиною намагалися зруйнувати тимчасове загородження на східному кордоні в районі населеного пункту Черемха.

 

Тоді як президент РФ Путін закликає вирішити міграційну кризу на користь Білорусі і ЄС.