Євросоюз закликає Росію відмовитися від ліквідації «Меморіалу»

19:40, 13.11.2021
Євросоюз закликає Росію відмовитися від ліквідації «Меморіалу»

"Меморіал" заважає Кремлю маніпулювання історичною пам'яттю. (memo.ru)

Євросоюз офіційно закликає Росію відмовитись від планів ліквідації правозахисного центру «Меморіал».

 

Зокрема, у Брюсселі висловили жаль у зв'язку з рішенням Генпрокуратури Росії вимагати ліквідації «Меморіалу», через те, що центр визнаний у РФ некомерційною організацією (НКО), тобто іноземним агентом.

 

Як передає Україна молода, про це йдеться у комюніке, оприлюдненому від імені голови зовнішньополітичної служби ЄС Жозепа Борреля у суботу.

 

"Крок, спрямований на ліквідацію "Меморіалу", - це ще один випадок використання російського "закону про іноземних агентів", який і далі звужує простір для незалежних активістів, ставить перепони для історичних досліджень та критичних дебатів", - наголошується в документі.

 

Також зазначається, що "Меморіал" - це одна з найстаріших у Росії міжнародно визнана НКО, діяльність якої сконцентрована на захисті прав людини і служить оплотом проти спроб маніпулювання історичною пам'яттю.

 

Відтак, у комюніке зазначається, що ліквідація "Меморіалу" стала б непоправною втратою для народу Росії та всієї Європи. Тож, російська влада «має відкликати це рішення і припинити безперервні нападки на громадянське суспільство».

 

Як повідомляла «УМ», раніше прокуратура Москви у позові про ліквідацію "Меморіалу" зазначила, що правозахисний центр допускає виправдання діяльності прихильників терористичних та екстремістських організацій.

 

Як пояснили в Генпрокуратурі РФ, і просвітницьке товариство, і правозахисний центр "здійснюють свою діяльність із порушенням Конституції Російської Федерації та іншими неодноразовими або грубими порушеннями закону або інших правових актів".

 

Правозахисники "Меморіалу" не визнають зазначених претензій.