Режисерці світового рівня Кірі Муратовій – 87, фото

13:33, 05.11.2021
Режисерці світового рівня Кірі Муратовій – 87, фото

Кіра Муратова - режисерка, лауреатка чисельних кінематографічних нагород і відзнак. (Фото: архіви)

Кірі Муратовій - режисерці світового рівня, лауреатці безлічі кінематографічних нагород і відзнак – сьогодні, 5 листопада, виповнилося б 87 років від дня народження.

 

Про це Україна молода нагадує у п’ятницю, 5 листопада.

 

«Можна знімати фільми, які приносять прибуток з глядачів.

 

А я не знімаю таких фільмів, не вмію. Мої фільми подобаються меншості..», - казала Муратова.

 

Вона завжди відзначалась своєю унікальною творчою манерою, філософським баченням картини світу. Майже фільми  Муратової здобули всесвітнє визнання.

 

 

 Народилася вона в Румунії в м.Сороки (нині Молдова).

 

У 1959 р. закінчила ВДІК. Як режисерка дебютувала на Одеській кіностудії. Вона жила і працювала в Одесі більшу частину свого життя. Свої перші фільми зняла у співавторстві з Олександром Муратовим, першим її чоловіком.

 

Самостійними першими режисерськими роботами - фільмами "Короткі зустрічі" і "Довгі проводи" Кіра Муратова голосно заявила про себе. До фільму "Короткі зустрічі" вона сама написала сценарій, та зіграла головну роль. Її фільм "Довгі проводи" у 1987 році було нагороджено премією на Міжнародному кінофестивалі у Швейцарії, однак до того часу майже 15 років він був заборонений цензурою.

 

Цензура переслідувала Кіру Муратову. Вона навіть відмовилася зазначати своє імя' в титрах фільму "Серед сірих каменів" (1983 р.), який нещадно "порізали".

 

Однією з головних тем режисерки була нездатність людей до взаєморозуміння, коли кожен герой наче перебуває у своєму власному замкненому світі, куди іншим немає доступу.

 

До багатьох фільмів Кіра Муратова сама писала сценарії, іноді знімалася.

 

Багаторічним творчим партнером Кіри Муратової був її другий чоловік Євген Голубенко, художник-постановник, сценарист і фотограф.

 

Фільм Кіри Муратової "Астенічний синдром" у 1990 році отримав Гран-прі Берлінського кінофестивалю. Останніми роботами режисерки стали драми "Мелодія для шарманки" і "Вічне повернення".

 

Після прем'єри картини "Вічне повернення" у 2012 р. Кіра Муратова оголосила, що йде з кінематографа, залишивши по собі великий творчий спадок, який налічує понад два десятка картин.

 

Кіра Муратова мала тверду громадянську позицію: підтримувала Євромайдан та українізацію кінематографа, засуджувала агресію Росії, до якої їй не раз пропонували переїхати: "Ні, я не над сутичкою, я приймаю сторону України. Мені не подобається, що вона воює, але я не знаю, як можна з цього вийти - в тих стандартах, в яких живе людство: "Треба захищати свою територію, треба боротися!".

 

У 2017 році Кіра Мурратова увійшла до складу Американської кіноакадемії, яка визначає володарів премії "Оскар".

 

Як повідомляла УМ, вченому, поету, художнику, українському державнику, який і досі майже невідомий в Україні,Олександру Неприцькому-Грановському 4 листопада, виповнивнюється 134 роки.