Видатному фізику українсько-єврейського походження Абраму Йоффе – 141, фото

16:15, 29.10.2021
Видатному фізику українсько-єврейського походження Абраму Йоффе – 141, фото

Абрам Йоффе – видатний фізик, який залишивши по собі легендарну фізичну школу, важливі відкриття та гучне ім’я. (Фото: Фейсбук Oleg Vyshniakov / Олег Вишняков)

У 1880 році 29 жовтня народився Абрам Йоффе – видатний фізик українсько-єврейського походження.

 

Як інформує УМ, про це 29 жовтня нагадав Почесний Консул Держави Ізраїль у Західному регіоні Олег Вишняков у Фейсбуці.

 

Абрам народився у місті Ромни, Полтавська губернія. Його батько був купцем, мати – домогосподаркою. Хлопець дуже хотів вчитися, а батьки переймалися, чи вдасться йому вступити бодай кудись, бо на той час євреєві отримати гідну освіту було чимось недосяжним.

 

 

На той час у місті не було гімназії, а було лише чоловіче реальне училище, в якому він і навчався. У 1902 закінчив Петербурзький технологічний інститут, а в 1905 - Мюнхенський університет, де і залишився працювати після закінчення.

 

Знаєте, де працював Абрам? У лабораторії Вільяма Рентгена, першого в світі Нобелівського лауреата з фізики. З видатним вченим Йоффе працював чотири роки, до 1906. Молодий науковець вивчав механічні та електричні властивості кристалів. За цей час він встиг захистити докторську дисертацію у Мюнхенському університеті. У наукових колах говорили, що він надзвичайно талановитий та перспективний науковець. Хлопець повернувся у Петербург, де у лабораторії політехнічного інституту виконував роботи світового рівня. Водночас, Йоффе запропонували стати викладачем. Так він заклав перші підвалини для своєї унікальної фізичної школи, яка отримала всесвітню славу.

 

Абраму Федоровичу належить заслуга організації в 1919 р. при Політехнічному інституті факультету нового типу: фізико-механічного, деканом якого він був більше 30 років. У 20-ті роки основним напрямом його роботи було вивчення механічних та електронних властивостей твердого тіла.

 

Але головний свій слід у науці Абрам Йоффе залишив не стільки у роботах, скільки у учнях. Їх у нього було безліч. Деякі з них стали Нобелівськими лауреатами та видатними науковцями. Учні любили та поважали свого вчителя, за що він отримав прізвисько «тато Йоффе».

 

Радянський союз «віддячив» вченому, який, зокрема, очолював Комісію з військової техніки у часи Другої світової війни, «на всі 100%». Його звинуватили у космополітизмі, у тому, що під час роботи в Німеччині він «забув про Батьківщину» та відвідував «мюнхенські пивнушки». Його звільнили з посади директора інституту. Він ніколи не повернувся у рідний виш.

 

Помер Абрам Йоффе 14 жовтня 1960 року, залишивши по собі легендарну фізичну школу, важливі відкриття та гучне ім’я. Хоча безліч українців навіть не знають про його походження.

 

Як повідомляла УМ, Майку Йогансену (1895–1937) – українському поету, прозаїку, перекладачу, журналісту, критику, одному з яскравих представників модерного романтизму 20-х років ХХ ст., а також одному з фундаторів нової української літератури - 28 жовтня 126 років від дня народження.