Напад на журналістів «Схем»: постраждалих допитають, в «Укрексімбанку» все заперечують

16:46, 05.10.2021
Напад на журналістів «Схем»: постраждалих допитають, в «Укрексімбанку» все заперечують

Глава "Укрексімбанку" Євген Мецгер заперечує напад на журналістів (facebook.com/Ukrexim)

За фактом перешкоджання професійній роботі журналістів програми "Схеми" у будівлі "Укрексімбанку" розпочато кримінальне провадження.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс генпрокурора у вівторок.

 

"За даними слідства, 4 жовтня 2021 року журналісти програми "Схеми" здійснювали запис інтерв’ю з керівництвом одного з банків у приміщенні банківської установи.

 

Під час запису, за словами представників ЗМІ, керівництво банку надало вказівку відібрати у них камери, знищити відеозаписи інтерв’ю та заборонити подальшу зйомку", - йдеться в повідомленні.

 

Наразі журналістів запрошено для проведення допиту як потерпілих для встановлення всіх обставин події.

 

Водночас, міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що керівництво державного "Укрексімбанку" повинно було зробити все для того, щоб не допустити навіть теоретичного конфлікту з журналістами.

 

В коментарі "Інтерфакс-Україна" урядовець закликав до справедливого вирішення цього конфлікту з повагою до цінностей свободи слова.

 

Пан Марченко зазначив, що його неприємно здивувала вся ця ситуація:

 

«Я вважаю, що будь-які конфлікти з журналістами неприпустимі! Очевидно і зрозуміло, що журналісти мають право і повинні ставити будь-які запитання, а всі представники держави зобов'язані і мають відповідати на ці запитання настільки, наскільки це можливо».

 

Також відомо, що вже у середу Комітет ВР з питань свободи слова розгляне напад на журналістів в "Укрексімбанку".

 

Як розповіла журналістам у кулуарах Верховної Ради заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук вона вже спілкувалася з колегами з цього приводу і «вони обов'язково розглянуть це питання».

 

За її словами, комітет планує звернутися до міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, щоб він узяв це питання на особистий контроль.

 

«Звичайно, потрібно реагувати. Там очевидні порушення з боку чиновника», - наголосила пані Кравчук.

 

Тоді як "Укрексімбанк" оприлюднив повідомлення, у якому звинувачує журналіста "Схем" Кирила Овсяного в спробі заволодіти банківською таємницею і погрожує заявою в правоохоронні органи.

 

"Під час інтерв’ю журналіст "Радіо Свобода" Кирило Овсяний поставив низку питань стосовно надання інформації про діяльність клієнтів Банку, яку Банк отримав у процесі їх обслуговування і правовідносин з ними. Крім того, журналістом без будь-якого обґрунтування були висловлені припущення щодо нібито допущених Банком порушень у рамках відповідних правовідносин. Інформація, яка запитувалася, відповідно до статті 60 Закону України "Про банки і банківську діяльність" є банківською таємницею, яку банки зобов'язані зберігати, у тому числі шляхом обмеження кола осіб, що мають доступ до неї", - сказано в повідомленні.

 

Наголошується, що з огляду на це, пресслужба банку була змушена "зупинити подальше проведення зазначеного інтерв'ю".

 

«Подальша розмова відбувалася у форматі офрекордс-зустрічі. Журналісту було запропоновано підготувати перелік питань, інформація щодо яких може бути надана банком з дотриманням вимог чинного законодавства України, та надіслати його до банку з метою підготовки розгорнутих відповідей на такі питання.

 

Після цього журналіст з оператором без будь-якого перешкоджання залишили приміщення банку (з усією записуючою та освітлювальною технікою)», - повідомили у банку, хоча аудіозапис, зроблений журналістом засвідчує протилежне.

 

Як повідомляла «УМ», главі "Укрексімбанку" Мецгеру не сподобалося питання журналіста Кирила Овсяного і він наказав охороні силою забрати у знімальної групи камери і стерти всі записи.

 

Журналіст Юрій Бутусов вважає, що Мецгер дозволив бандитизм проти журналістів "Схем", бо не сумнівається, що президент Зеленський його "відмаже" від кримінальної відповідальності.