Місто Володимир: депутати підтримали перейменування Володимира-Волинського

20:45, 01.10.2021
Місто Володимир: депутати підтримали перейменування Володимира-Волинського

Одностайно за перейменування Володимира-Волинського проголосував 31 депутат. (Фото: volodymyrrada.gov.ua)

Більшість депутатів міської ради Володимира-Волинського проголосували за перейменування міста на «Володимир», щоб повернути йому історичну назву, як це було до приєднання Волині до Російської імперії.

 

Найбільш резонансне питання десятої чергової сесії восьмого скликання міськради депутати розглянули першим під час засідання у п’ятницю, 1 жовтня.

 

Обговорювали його більше години і таки ухвалили рішення.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться на сайті міської ради.

 

На підтримку повернення місту Володимиру-Волинському історичної назви «Володимир» виступили депутат Андрій Гнатюк, котрий був автором проєкту початку процедури перейменування, а також Олег Новосад, який наголосив на важливості даного питання.

 

Депутат Андрій Веремеєнко у своєму виступі зазначив, що подібні рішення потрібно приймати після проведеного місцевого референдуму, на що йому відповіли, що зараз в Україні немає відповідного закону.

 

Тоді як депутатка Наталія Василець зазначила, що прийняття цього рішення є важливим кроком до відновлення історичної справедливості.

 

А член громадської ради та підприємець Андрій Кандиба зауважив, що ніхто не розповів представникам місцевого бізнесу, що їм коштуватиме зміна назви міста.

 

Водночас, колишній депутат міської ради Ярослав Жук висловив думку, що місту потрібно повернути назву «Ладомир» і зробити це в законний спосіб.

 

За повернення Володимиру-Волинському історичної назви виступив колишній міський голова Павло Мамєдов, який порушував цю тему іще в 90-х роках, але тоді, з його слів, не вистачило аргументів та політичної волі.

 

Насамкінець обговорення слово узяв міський голова Ігор Пальонка, котрий зазначив, що це питання, яке набуло великого розголосу, має історичне значення для нашого міста.

 

«На минулих вихідних проводив зустрічі з мешканцями у дворах багатоповерхівок, котрі абсолютно нормально ставляться до повернення історичної назви, особливо, враховуючи те, що це не принесе їм жодних юридичних клопотів», – зазначив міський голова.

 

 

Зауважимо, що вперше Володимир-Волинський під назвою «Ладомир» згадується у літописах 998 року, під час походу князя Володимира Великого, який перейменував місто на свою честь.

 

Після приєднання до Російської імперії Володимир часто почали називати «Волинський», щоб відрізнити його від однойменного російського міста «Владимир», відомого також як «Владимир-на-Клязьме».

 

Уперше офіційно назва «Володимир-Волинський» зустрічається лише у Повному зібранні законів Російської імперії від 1911 року, де таким чином підкреслювали, що це місто тоді було у Волинській губернії.

 

Така ж назва згодом закріпилася й у СРСР і залишилася до наших днів.

 

Остаточне рішення міськради щодо перейменування повинна ухвалити Верховна Рада. Вона має простою більшістю проголосувати за зміну назви. Поки невідомо, коли це відбудеться.