Україна вважає злочином «вибори» проведені Росією на окупованих територіях – Кулеба

09:03, 22.09.2021
Україна вважає злочином «вибори» проведені  Росією на окупованих територіях – Кулеба

"йде фіксація доказів вчинення злочину Росією на окупованих територіях",- заявив Кулеба.

Росія, як держава-окупант, провівши вибори в Державну думу на окупованих тераріях, грубо порушила міжнародне право.

 

Як інформує УМ, про це заявив у вівторок, 21 вересня, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, відповідаючи у Нью-Йорку на запитання журналістів.

 

«Зараз ми не можемо зупинити Росію – це сувора реальність життя, але йде фіксація доказів вчинення злочину Росією на окупованих територіях, – зазначив він. – І прийде час, коли всі ці докази стануть основою для притягнення Росії до відповідальності – і політичної, і юридичної».

 

Політика і, зокрема, міжнародна політика – це «гра в довгу», додав він. Україна фіксує «політично і юридично» на рівні нот, ухвалених документів факти порушень, вчинених Російською Федерацією.

 

Кулеба назвав вибори в Донбасу і в Криму «бутафорією, яка спрямована лише на показову легітимізацію і демонстрацію політичної сили на цих територіях». Але для їхнього статусу як майбутніх українських територій ці вибори значення не мають, зауважив міністр.

 

Нагадаємо, що в період 17-19 вересня відбулося голосування на виборах до Держдуми РФ. 15 вересня Європарламент ухвалив резолюцію, яка закликає ЄС до готовності не визнати парламент Росії та розглянути можливість виключення Росії з ПАРЄ, якщо парламентські вибори в Росії у 2021 році будуть визнані сфальсифікованими й такими, що порушують демократичні принципи й міжнародне право.

 

США також засудили проведення виборів на окупованих територіях України.

 

МЗС України 17 вересня висловило рішучий протест та засудило протиправну організацію і проведення Росією виборів на тимчасово окупованій території Криму. Крім того, Україна засудила примусове залучення до голосування українських громадян, яким були незаконно роздані паспорти РФ на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях.