У Києві встановили сцену на похованні учасників визвольних змагань 1917—1921 років

15:52, 18.08.2021
У Києві встановили сцену на похованні учасників визвольних змагань 1917—1921 років

У когось явно немає нічого святого за душею. (Фото: Фейсбук Володимир Прокопів)

У Києві встановили сцену на братському похованні учасників революції 1917—1921 років, яке внесено до реєстру нерухомих пам’яток.

 

Як інформує УМ, про це 18 серпня повідомив заступник Київського міського голови та секретар Київської міської ради Володимир Прокопів.

 

Він акцентував, що сцена стоїть просто на пам’ятному знаку.

 

Хто саме її встановив — поки невідомо.

 

"Цікаво, чи виконавців нічого не бентежило, коли на могилах встановлювали сцену?  Проблема навіть не у формальних дозволах, а в тому, що монтажні роботи відбувалися прямо на братському похованні учасників революції 1917-1921 років. Це поховання знаходиться в реєстрі нерухомих пам’яток. 

 

Зверніть увагу на фото – сцена стоїть просто таки на пам’ятному знаку. Не хочеться моралізувати, але хіба не можна було встановити сцену в іншому місці?", - написав пан Прокопів. 

 

 

У коментарях до посту колишній голова Українського інституту національної пам'яті, нардеп Володимир В'ятрович написав: "Дикість невпинна".

 

Ініші користувачі вказують, що "на могилах не можна танцювати" і не важливо, хто там похований.

 

Нагадаємо, що напередодні, 17 серпня, подібний скандал трапився на Алеї Героїв Небесної Сотні, де встановили інсталяції з радянськими мотивами – конструкції були частиною історичної художньо-театральної постановки.

 

За задумом режисера, перформанс мав на меті коротко показати всі епохи, через які пройшла Україна на шляху до незалежності. Ця інсталяція викликала обурення серед людей, частину її повалили представники «Нацкорпусу», а Інститут нацпамʼяті заявив, що її взагалі приберуть.

 

На місце радянських інсталяцій прибув мер Києва Віталій Кличко і заявив, що керівництво Національного меморіального комплексу погодило встановлення інсталяцій, але місто таких дозволів не надавало. Також він зазначив, що організацією цього займається Офіс президента.

 

Пізніше патріоти самостійно повалили інсталяції, не дочекавшись демонтажу комунальниками. Декількох із них затримала поліція.