Литва виступила проти запрошення Путіна на саміт

16:04, 24.06.2021
Литва виступила проти запрошення Путіна на саміт

Премʼєр-міністр Литви Інгріда Шимоніте виступила зі сміливою ініціативою

Премʼєр-міністр Литви Інгріда Шимоніте виступила проти запрошення на саміт лідерів країн-членів ЄС президента Росії Володимира Путіна.

 

Як інформує УМ, про це 24 червня вона написала у Твітері.

 

 Литва виявилася першою з країн ЄС, яка виступила з подібною ініціативою.

 

«Потрапити в пастку один або два рази може бути нещасним випадком, але потрапляти в неї постійно — просто безвідповідально! Пропозиція відновити саміти ЄС з Кремлем в той час, коли режим Путіна стає все більш і більш тоталітарним, тільки доведе Кремлю, що насильство окупається», — написала вона в Twitter.

 

Литовський президент Гітанас Науседа на саміті лідерів ЄС в Брюсселі заявив, що запрошення Путіна стане поганим сигналом Україні та іншим країнам Східного партнерства.

 

«Ми повинні мати справу з Росією, але маємо бути дуже обачними щодо реальних намірів путінського режиму. Досі ми не бачили жодних радикальних змін у моделі поведінки Росії», — сказав він.

 

Тим часом президент Франції Емманюель Макрон, який підтримав ініціативу про запрошення, заявив, що стабільність Європи потребує «вимогливого» діалогу з Росією.

 

Нагадаємо, що Reuters з посиланням на власні джерела повідомляло, що канцлер Німеччини Ангела Меркель запропонувала запросити на саміт лідерів країн-членів ЄС президента Росії Володимира Путіна. Цю ініціативу підтримав президент Франції Емманюель Макрон. Вони хочуть спробувати поліпшити відносини з Росією після саміту Путіна і президента США Джо Байдена.

 

У Кремлі позитивно оцінили ідею, а Україна виступила проти. У МЗС заявили, що це несе ризики.

 

Рішення заморозити саміти між ЄС і Росією було прийнято в 2014 році на тлі російської агресії проти України.