ВРУ ухвалила закон про електронний документообіг у кримінальному процесі

16:24, 01.06.2021
ВРУ ухвалила закон  про електронний документообіг у кримінальному процесі

«Суд у смартфоні» має добряче розвантажити завалених "справами" суддів

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт авторства президента Володимира Зеленського («Суд у смартфоні»),  який вводить електронний документообіг у кримінальному процесі (№ 5246). Проєкт закону також називають «судом у смартфоні». За проголосували 276 депутатів.

 

Як інформує УМ, про це 1 червня повідомила пресслужба ВРУ.

 

До другого читання документа надійшло 34 поправки від нардепів, але профільний комітет парламенту вирішив усі їх відхилити — проєкт залишився в редакції першого читання, повідомляє РБК-Україна.

 

Документ пропонує зрівняти правовий статус паперових і електронних документів у кримінальному процесі, щоб зменшити бюрократизацію. У законі прописано створення інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування, яка забезпечить створення, збір, зберігання, пошук, обробку і передачу матеріалів у кримінальних процесах.

 

Системою зможуть користуватися слідчі, дізнавачі, прокурори, слідчі судді, суд, захисники та інші учасники кримінального провадження — це має значно полегшити взаємодію суду, сторони обвинувачення і сторони захисту.

 

Закон у разі підписання набуде чинності наступного дня після ​​його опублікування, однак у дію його введуть через шість місяців з дня його опублікування.

 

Нагадаємо, що 1 березня Зеленський пообіцяв розірвати «замкнене коло» і провести судову реформу в Україні. До цього міністр фінансів Сергій Марченко на зустрічі з послами країн «Великої сімки» пообіцяв в Україні реформи, зокрема Вищої ради правосуддя та енергетичної політики, необхідні для отримання траншу від МВФ.

 

А 3 квітня президент Володимир Зеленський вніс у Раду як невідкладний законопроєкт про ліквідацію Окружного адмінсуду Києва. Зеленський наголосив, що ОАСК так і не зміг повернути довіру до себе, а саму пропозицію назвав сигналом до будь-якого суду, який «зрадив повазі до закону». Замість ОАСК президент пропонує утворити Київський міський окружний адмінсуд.