Судова реформа: Зеленський вніс до Ради невідкладний законопроєкт

16:19, 22.06.2020
Судова реформа: Зеленський вніс до Ради невідкладний законопроєкт

Володимир Зеленський прагне провести чергову судову реформу.

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради, як невідкладний,  законопроєкт №3711 «Про судоустрій та статус суддів».

 

Як повідомляє «Україна молода»,  законопроєкт №3711 вже зареєстрували на сайті  Раді у понеділок, 22 червня.

 

Наразі його отримали у Раді та передали на розгляд керівництву.

 

Президентський проєкт передбачає внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування.

 

Текст подання та супровідні документи поки що не опублікували на сайті парламенту.

 

Нагадаємо, у березні 2020 року Конституційний суд скасував положення закону про діяльність органів суддівського врядування, ініціатором якого був президент Володимир Зеленський. Зокрема, КСУ визнав неконституційним положення, яке скорочувало максимальну кількість суддів у Верховному суді від 200 до 100.

 

Йшлося про законопроєкт про діяльність органів суддівського врядування, який Володимир Зеленський підписав 4 листопада 2019 року. Законом скорочувався склад Верховного суду з 200 до 100 суддів, запроваджувався новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створювалася при Вищій раді правосуддя комісія доброчесності та етики.

 

Законом також зменшувався оклад членів Верховного суду з 75 до 55 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (до 105,7 тис. грн), скорочувався склад ВККС з 16 до 12 членів, до ВККС заборонили обирати колишніх членів Вищої ради правосуддя. Крім того кандидати до ВККС мали подавати "заяву про проведення перевірки, визначеної законом "Про очищення влади".

 

У посольствах ЄС і Канади в Україні розкритикували низку положень цього Закону.