Єрмак зустрівся з послами «Великої сімки» ЄС та Швеції

09:29, 14.05.2021
Єрмак зустрівся з послами «Великої сімки» ЄС та Швеції

Під час зустрічі говорили про ситуацію на Донбасі

Глава Офісу президента Андрій Єрмак зустрівся з послами G7, Швеції та Євросоюзу. Під час зустрічі Єрмак повідомив про останні ініціативи України щодо процесів врегулювання конфлікту на Донбасі та про реформу корпоративного управління державними компаніями та підприємствами.

 

Як інформує УМ, про це повідомили в Офісі президента.

 

Відзначається, що на зустрічі з боку України також були присутні віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, глава делегації України в Тристоронній контактній групі, перший Президент України Леонід Кравчук і всі члени делегації, заступник керівника офісу Президента Юлія Свириденко і позаштатний радник керівника Офісу Глави держави Тимофій Милованов.

 

Єрмак на зустрічі звернув увагу присутніх на безперервність обстрілів позицій ЗСУ з боку окупованих територій Донецької та Луганської областей. Він зазначив, що дії бойовиків призводять до загибелі українських військових.

 

«Щодня тривають обстріли позицій Збройних Сил України на лінії розмежування. На жаль, продовжують гинути та отримувати поранення українські військовослужбовці. Останнім часом почастішали випадки застосування важкої артилерії», - підкреслив Єрмак.

 

Він повідомив дипломатам G7, Швеції та Євросоюзу, що направив лист колегам по Нормандському формату з пропозицією терміново скликати відеоконференцію або зустрітися очно. Також він повідомив, що до роботи Нормандського формату доцільно залучити експертів з політичних, військових і юридичних питань. "Ці радники могли б опрацьовувати різні питання, які сьогодні в першу чергу є частиною запропонованих "ключових кластерів імплементації Мінських угод", - підкреслив Єрмак.

 

Також він заявив, що Україна наполягає на підтримці в питанні розблокування Росією виконання рішень Паризького саміту "нормандської четвірки", який відбувся в грудні 2019 року. Крім того, глава ОП заявив, що черговий саміт в Нормандському форматі допоможе в активізації процесу мирного врегулювання.

 

Нагадаємо, що командувач Об'єднаних сил Збройних сил України Сергій Наєв запевнив, що ЗСУ готові відбивати атаку з боку Росії в разі ескалації конфлікту. Росія не відводить війська від кордонів з Україною. На тимчасово окупованих територіях Донбасу Російська Федерація сконцентрувала 28 тисяч своїх кадрових військових.

 

Також повідомлялося, що Росія представила свій проєкт угоди щодо режиму тиші на Донбасі та механізми, як режим буде контролюватися. Проєкт, якщо в нього внесуть необхідні доповнення, буде взято за основу. Про це повідомив глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.