Марш вишиванок на честь дивізії «Галичина»: поліція розслідує нацистське вітання

10:47, 01.05.2021
Марш вишиванок на честь дивізії «Галичина»: поліція розслідує нацистське вітання

"Марш вишиванок" на честь річниці створення дивізії "Галичина" у центрі Києва збурив суспільство і політиків.

Столичні поліцейські склали адміністративний протокол відносно мешканця Київщини, який використав нацистське вітання (так зване зігування) під час маршу вишиванок з нагоди річниці дивізії СС «Галичина».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє поліція Києва у суботу.

 

«Після завершення акції під час моніторингу мережі Інтернет поліцейські виявили, що один з учасників маршу використав заборонене нацистське вітання. Працівники поліції встановили, що нацистське вітання використав житель Київської області, 1985 року народження», - йдеться у повідомленні.  

 

На чоловіка складено адміністративний протокол за ст. 173 (Дрібне хуліганство) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

Втім, 35-річний прихильник дивізійників у присутності понятих від підпису протоколу про адміністративне правопорушення відмовився.

 

Матеріал буде скеровано до суду для подальшого прийняття рішення, підкреслили в поліції.

 

Крім того, слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 436-1 (Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів) Кримінального кодексу України.

 

 

Зауважимо, що 28 квітня ввечері у центрі Києва відбувся "марш вишиванок" на честь річниці створення дивізії "Галичина". Колони українських націоналістів від Арсенальної площі пройшли до Майдану Незалежності. Головним атрибутом маршу була вишиванка.

 

У марші брали участь онуки ветеранів дивізії СС "Галичина", представники Суспільства майбутнього, Правого Сектора, ВО "Свобода", спілки ветеранів АТО, ініціативи Ukrainian military Honor.

 

Голова Інституту національної пам’яті Антон Дробович назвав цей марш неприпустимим для європейської країни.

 

Тоді як Надзвичайний і Повноважний посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен наголосила, що “підрозділи Ваффен CC брали участь у найважчих військових злочинах та Голокості під час Другої світової війни. Жодні волонтерські організації, які сьогодні борються та працюють за Україну, не повинні асоціюватися з ними”.

 

Водночас, перший заступник голови фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Олександр Корнієнко також розкритикував проведення маршу до річниці створення дивізії "Галичина" і зауважив, що поліція має здійснити перевірку на предмет "пропаганди тоталітарних режимів".

 

Також засудило акцію МЗС України.

 

Офіс президента не лише засудив проведення маршу але й вимагає від поліції покарати всіх винних у порушенні закону, а від влади столиці – перевірити систему погодження щодо проведення масових акцій.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

СС були парамілітарною організацією у складі збройних сил Німеччини напередодні і під час Другої світової війни. Штурмові загони Націонал-соціалістичної німецької робітничої партії (Schutzstaffel der NSDAP) з'явилися у 1921 році, а в 1939-1945 роках СС (Waffen-SS) фукнціонували як військовий підрозділ і брали участь у Голокості.

 

14-та дивізія військ СС "Галичина" входила у склад військ Ваффен-СС Німеччини у 1943-1945 роках.

 

Вступаючи до лав німецьких збройних сил, українці розраховували на те, що отримають від німців військову підготовку і зброю, необхідні для боротьби за самостійну Україну.

 

Паралельно діяла Українська повстанська армія (УПА).