Консул Олександр Сосонюк повернувся в Київ і пішов у відпустку

12:11, 22.04.2021
Консул Олександр Сосонюк повернувся в Київ і пішов у відпустку

ФСБ порушила дипломатичний імунітет консула Олександра Сосонюка, затримавши його.

Консул Генконсульства України в Санкт-Петербурзі Олександр Сосонюк, якого спочатку провокаційно затримали співробітники ФСБ, а згодом оголосили небажаною персоною і вислали з Росії, повернувся до Києва.

 

Наразі український дипломат узяв коротку відпустку, після якої повернеться до дипломатичної роботи.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко у четвер.

 

Він нагадав, що консул Олександр Сосонюк учора. 21 квітня, залишив РФ.

 

«В Україні він планує взяти коротку відпустку, щоб провести час з родиною і відновити сили», - зазначив пан Ніколенко у коментарі ЗМІ.

 

Речник МЗС акцентував, що робота українських дипломатів у Росії, фактично на території держави-агресора, сповнена численних викликів. І констатував, що люди працюють в умовах посиленого тиску, перманентних загроз провокацій.

 

До того ж, має місце нехтування російською стороною своїми зобов‘язаннями в рамках Віденської конвенції про дипломатичні зносини, зокрема в частині забезпечення безпеки іноземного дипломатичного корпусу.

 

Пан Ніколенко запевнив, що в МЗС України високо цінують роботу Сосонюка та всіх співробітників українських дипломатичних установ в Росії.

 

«Після відпустки консул повернеться в зовнішньополітичне відомство і продовжить захищати національні інтереси нашої держави», - повідомив речник МЗС.

 

Як повідомляла «УМ», 16 квітня ФСБ Росії затримала у Санкт-Петербурзі консула Олександра Сосонюка нібито за отримання закритої інформації з баз даних правоохоронних органів і ФСБ.

 

Заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін назвав затримання українського консула Сосонюка грубою провокацією. У відповідь на зазначену провокацію старший дипломат посольства Росії в Києві також змушений був залишити територію України.