Європарламентарі запропонували створити для України «план дій» для членства в ЄС

15:14, 20.04.2021
Європарламентарі запропонували створити для України «план дій» для членства в ЄС

Чи погодиться більшість парламентарів ЄС розробити для країн Східного партнерства «план дій»?

ЄС варто розробити для країн Східного партнерства «план дій» щодо членства за аналогом подібного документа, що існує в НАТО.

 

Як інформує УМ, про це 20 квітня на засіданні Парламентської асамблеї Східного партнерства EURONEST сказав співголова цього форуму, депутат Європарламенту Андрюс Кубілюс.

 

«ЄС має створити більше можливостей для тих країн, які більш амбітні. Всі ідеї, які ми обговорювали у Європарламенті минулого року, - секторальна інтеграція, інтеграція «чотирьох свобод», - мають отримати практичні дорожні карти, щоб було зрозуміло, куди ця інтеграція веде, якого роду переваги країни отримають, якщо досягнуть поставлених цілей. Як ми розуміємо, існує потреба у Плані дій щодо членства. Україна і Грузія прагнуть плану дій, щоб набути членства в НАТО, існує необхідність подібного плану дій з інтеграції цих країн в ЄС. Нам потрібен новий моментум. Це саме те, що має обговорити ЄС та ухвалити рішення», - сказав політик.

 

Він зауважив, що останні роки в країнах регіону відбулося чимало нового, і не завжди воно було просте і позитивне. Це стосується нових викликів для безпеки України, на кордонах якої Кремль продовжує нарощувати небезпечну військову присутність.

 

Зауважимо, що в Євросоюзі триває робота із визначення перспектив програми Східного партнерства до майбутнього саміту, що має відбутися у другій половині цього року. В Європарламенті депутат від Литви Андрюс Кубілюс запропонував концепцію «Тріо асоціації» для України, Молдови і Грузії, які уклали з Євросоюзом Угоди про асоціацію та створення поглиблених та всеохоплюючих зон вільної торгівлі. Ця концепція передбачає чітке визнання для країн «Тріо» перспективи членства в ЄС за умови виконання всіх необхідних критеріїв, що має стати потужним стимулом для реформ та для демократичного розвитку кожної з країн-партнерів.