США планують відправити до Чорного моря кораблі на знак підтримки України

08:15, 09.04.2021
США планують відправити до Чорного моря кораблі на знак підтримки України

Розгортання військових кораблів у Чорному морі дасть сигнал Росії.

Уряд Сполучених Штатів розглядає можливість відправки військових кораблів у Чорне море на знак підтримки України через нарощування сил Росії.

 

Кораблі можуть відправити у найближчі тижні. Адже саме за два тижні США мають повідомити Туреччину про свої плани зайти в Чорне море.

 

Як передає Україна молода, про це повідомляє CNN із посиланням на представника Пентагону.

 

Наразі невідомо, чи надіслав Вашингтон відповідне сповіщення Анкарі.

 

Зазначається, що в міністерстві оборони США вважають, що розгортання військових кораблів у Чорному морі дасть сигнал Росії, що Вашингтон слідкує за ситуацією.

 

У Пентагоні також повідомили, що ВМС і надалі запускають розвідувальні літаки у міжнародний повітряний простір над Чорним морем. Мета таких дій – спостереження за діями Росії та будь-яким переміщенням військ у тимчасово окупованому Криму.

 

Водночас, у Вашингтоні наголосили на готовності реагувати, якщо ситуація зміниться та Росія перейде до більш активних дій

 

У свою чергу, речниця Білого дому Джен Псакі підтвердила все більшу стурбованість США стосовно нещодавньої ескалації з боку Росії на Донбасі та біля кордонів України.

 

«Сполучені Штати дедалі більше стурбовані недавньою ескалацією агресії з боку Росії на сході України, в тому числі переміщенням російських військ до українського кордону. Росія зараз має більше військ на кордоні з Україною, ніж будь-коли з 2014 року», - наголосила речниця Білого дому.

 

Пані Псакі також нагадала про загибель п’яти українських військовослужбовців лише впродовж останнього тижня. І підкреслила, що американська сторона продовжує взаємодію із союзниками по НАТО та обговорює напруження ситуації в регіоні через агресивні дії РФ.

 

Крім того, Псакі наголосила, що зловмисна діяльність Росії детально вивчається розвідувальною спільнотою США. Результатом цього стане реакція Вашингтона у відповідь, яка очікується впродовж наступних «тижнів, не місяців».

 

У цьому зв’язку речниця Білого дому підкреслила, що наслідки проти Росії – відкриті та непублічні – зрештою будуть запроваджені.

 

Як повідомляла «УМ», лише на цьому тижні загинуло п'ятеро бійців ЗСУ на передовій.  Зокрема, 8 квітня від кулі російського снайпера під Водяним загинув морпіх Денис Юшко. 

 

Масштабні військові навчання під керівництвом США та НАТО DefenderEurope21 (захисник Європи) проходять по всій Європі й триватимуть до червня. У них беруть участь 28 000 військових з 26 країн.