Семен Семенченко і Євген Шевченко підозрюються у створенні злочинної ПВК, відео

08:35, 25.03.2021
Семен Семенченко і Євген Шевченко підозрюються у створенні злочинної ПВК, відео

СБУ штурмує тренувальну базу ПВК Семенченка-Шевченка на Київщині.

Колишній народний депутат, екскомандир батальйону «Донбас» Семен Семенченко і так званий «позаштатний агент НАБУ» Євген Шевченко підозрюються в організації приватної військової компанії (ПВК) і постачанні військових товарів з РФ.

 

Їм та іншим організаторам (загалом їх п’ятеро) оголошено підозру за статтею 260 Кримінального кодексу (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань).

 

Вирішується питання щодо обрання запобіжних заходів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили в СБУ і Офісі генпрокурора.

 

 

Зокрема, у Службі безпеки зазначають, що діяльність “ПВК” була спрямована на підготовку до вчинення тяжких злочинів, в тому числі проти основ національної безпеки.

 

За даними правоохоронців, до складу компанії входило понад 150 осіб, і вона діяла під прикриттям охоронних фірм та громадських організацій.

 

Підготовка членів приватної військової компанії відбувалася на спеціально облаштованій тренувальній базі на Київщині. Там проходили бойові вишколи, тренування поводження зі зброєю, навики військових бойових дій.

 

Також частина членів військової компанії навчалася у центрах підготовки за кордоном.

 

 

«Матеріали справи свідчать, що контроль та координацію діяльності злочинної організації здійснювали 15 громадян України. Вони, зокрема, вербували її потенційних учасників, надаючи перевагу колишнім військовим і правоохоронцям з досвідом участі у бойових діях. Окремо слідчими отримано дані про участь фігурантів справи в укладанні контрактів між «ПВК» та представниками різноманітних організацій країн Близького Сходу. Також зафіксовано пропозиції організувати поставки зброї до цих країн», – йдеться в повідомленні СБУ.

       

За версією слідства, Семенченко та Шевченко є можливими організаторами та учасниками “протиправної схеми із ввезення поза митним контролем військових запчастин і товарів подвійного призначення з Російської Федерації”, які згодом продавали державним підприємствам оборонної сфери за завищеними цінами.

 

 

Співробітники СБУ провели близько 80 обшуків у столиці, Київській і Донецькій областях, під час яких вилучили:

 

 

майже 5,5 тисяч набоїв різного калібру;

7 реактивних протитанкових гранат РПГ-26;

4 підствольних гранатомети;

ручний кулемет Калашникова;

2 автоматичні гвинтівки;

3 пістолети та 3 автомати Калашникова АКС та АКС-74;

7 помпових рушниць;

38 гранатометних пострілів ВОГ-25, 21 гранату (зокрема, Ф-1 та РГД-5);

16 запалів УЗРГМ та 6 тротилових шашок, пластид;

пристрій для забезпечення конфіденційних перемовин та ін.

 

 

Зауважимо, що Євген Шевченко виконував роль позаштатного агента Національного антикорупційного бюро під прикриттям у кількох гучних операціях. Саме Шевченко торік перший поширив інформацію про ймовірну причетність вищих посадових осіб Офісу президента до провалу операції із затримання «вагнерівців».

 

Офіційно Шевченко мав статус особи, що надала згоду на конфіденційне співробітництво з правоохоронним органом, і ніколи не був співробітником НАБУ, тобто не проходив жодного етапу конкурсу.

 

Розслідувачі Bihus.info раніше заявляли, що Шевченко допомагав фігурантам "справи Гладковського" отримувати потрібні документи з НАБУ.

 

Семенченко раніше відзначився акціями блокади торгівлі з Росією.